2024

Op dit moment hebben wij geen events gepland staan.

| Bezoek ons plantencentrum en laat u verrassen door ons sortiment tuinplanten. Vanaf heden beschikken wij over een leveringsservice! Neem contact op over de mogelijkheden.

NUTTIGE INFORMATIE

Camellia, groenblijvende struiken met prachtige bloemen

Informatie


Camellia’s met prachtige grote bloemen

Het geslacht Camellia staat voor een uitgebreide groep van heesters met wel meer dan 2000 groenblijvende soorten met een grote diversiteit van opvallende, decoratieve bloemen. Zo zijn er enkelvoudige bloemen, gevulde of dubbelbloemige bloemen, bloemen die lijken op anemonen of op pioenen. Camellia’s hebben een opvallend blinkend donkergroen blad en zijn er in vele bloemkleuren, de meeste soorten hebben één bloemkleur maar er zijn ook soorten met bloemen die meerdere kleuren hebben.

Camellia’s plant je het beste op een beschutte standplaats, waar in de winter de gure oostenwind niet komt. Ze hebben een voorkeur voor halfschaduw en houden van een lichtzure grond die humusrijk en goed gedraineerd is. Wij adviseren om turf of Dcm Vivimus voor heide, Rhodo & alle zuurminnende planten te gebruiken bij het planten. Camellia’s houden niet van droogte, dus een standplaats met continu voldoende water is aan te raden. Dit zorgt ook voor een goede knopontwikkeling en voorkomt knopval in de winter.

Camellia japonica

De Camellia japonica soorten hebben grote groene bladeren en vele bloemkleuren en bloemvormen. Ze maken in de zomer en najaar prachtige dikke bloemknoppen die opengaan in het voorjaar van febuari tot en met april. Ze worden veelal geplant als decoratieve solitair tussen bodembedekkers of lagere heesters. Ook kunnen ze een terras opfleuren in een mooie pot. Een Camellia in pot heeft wel een vorstvrije plaats nodig om te overwinteren.


Afbeelding: Camellia japonica ‘Brusfield’s Yellow’.

Camellia sasanqua

De groep van Camellia sasanqua bevat winterbloeiende, kleinbladige en kleinbloemige Camellia’s. Deze planten hebben enkelvoudige bloemen en bloeien van de herfst tot in de winter.


Afbeelding: Camellia sasanqua ‘Cleopatra’.

Wij adviseren om na de bloei de uitgebloeide bloemknoppen te verwijderen. De vaak grote hoeveelheid bloemknoppen kost de plant veel energie. Door na de bloei de uitgebloeide bloemknoppen te verwijderen voorkom je dat de plant uitgeput geraakt.

Een beetje bladval is normaal aangezien een Camellia blad gemiddeld na 3 jaar afsterft, veel gele bladeren wijst op teveel water of te weinig voeding. Bij een overbemesting ontstaan er bruine bladpunten of bruine plekken. Zwarte bladeren wordt veroorzaakt door roetdauwschimmel die groeit op de honingdauw-sappen die vrijkomen bij aantasting door bladluizen.

Terug naar


Informatieoverzicht

Delen