2024

Op dit moment hebben wij geen events gepland staan.

| Bezoek ons plantencentrum en laat u verrassen door ons sortiment tuinplanten. Vanaf heden beschikken wij over een leveringsservice! Neem contact op over de mogelijkheden.

NUTTIGE INFORMATIE

Wanneer en hoe moet ik mijn Buxus snoeien en onderhouden?

Informatie


Het snoeien van Buxus sempervirens

Buxus is een plant die veel gesnoeid wilt en moet worden. Snoeien stimuleert immers de groei van Buxus, waardoor je een mooie, dichte haag of snoeivorm krijgt. Hoe meer tijd en energie je er in steekt,  hoe mooier het resultaat.

Wanneer moet ik mijn Buxus snoeien?

Buxus snoeien doe je het beste in de maanden zonder r. Beginnen in mei en stoppen in augustus, half september. Hier is een belangrijke reden voor.

Als je in september-oktober nog snoeit gaat de Buxus, in plaats van in rust te gaan voor de winter, nog een groeispurt plaatsen. Als er dan nachtvorst komt in eind oktober – begin november, vriest dit jonge blad er af en heeft je Buxus de hele winter lelijke bladeren.

Hoe vaker je snoeit, hoe beter de Buxus gaat vertakken en hoe mooier hij wordt. Ongeveer om de 6-8 weken snoeien geeft de beste resultaten. Zo kom je wel uit op een 3-4-tal snoeibeurten per jaar, maar de verbetering zal opvallend zijn. Je Buxus zal veel steviger en voller zijn. Zelfs als je de Buxus terugsnoeit tot op de kale takken zal hij nog gaan uitlopen. Na enige tijd heb je weer een frisgroene plant.

In onderstaande video kun je zien hoe je een Buxus bol moet snoeien:

Hoe moet ik mijn Buxus snoeien?

Er zijn verschillende mogelijkheden om je Buxus te snoeien. Je kunt een elektrische heggenschaar of een manuele heggenschaar gebruiken.

Een elektrische heggenschaar scheurt meer dan hij knipt en gaat een lelijker resultaat geven. Een manuele heggenschaar knipt beter en is gemakkelijker te hanteren bij het snoeien van Buxusvormen.

TIP!: Neem een emmer water mee bij het snoeien en dompel je snoeischaar af en toe onder. Hierdoor gaat je snoeischaar vlot blijven knippen. Het snoeien gaat ook beter als de planten nat zijn.

Meestal wordt aangeraden om niet te knippen tijdens zonnige periodes. De bladeren van de Buxus hebben na het snoeien open wondjes waarlangs bij warm weer veel water kan verdampen. De bovenste bladeren zullen uitdrogen en geelbruin verkleuren wat de Buxus een stuk minder mooi maakt.

Snoei je ’s avonds of op een bewolkte dag, dan heb je hier geen last van.

Meer informatie over de behandeling tegen Buxus schimmel en struiken voor Buxus hagen en wolken.

Terug naar


Informatieoverzicht

Delen