2024

Op dit moment hebben wij geen events gepland staan.

| Bezoek ons plantencentrum en laat u verrassen door ons sortiment tuinplanten. Vanaf heden beschikken wij over een leveringsservice! Neem contact op over de mogelijkheden.

NUTTIGE INFORMATIE

Wat kan ik doen aan mijn zieke Buxus?

Informatie


Bestrijding van schimmels bij Buxus

Eén van de ziekten die op Buxus kan voorkomen is een schimmelaantasting. Deze Buxus ziekte is een aantasting door één schimmel, of een combinatie van schimmels.
Er komen 2 verschillende soorten schimmels voor op Buxus, de al langer gekende schimmel Volutella buxi en een nieuwere schimmel Cylindrocladium buxicola. Het is deze laatste schimmel die de meeste schade veroorzaakt.

Uit recent onderzoek is gebleken dat Calonectria pseudonaviculata de nieuwe naam is van de schimmel Cylindrocladium buxicola. De genetische variant Calonectria henricotiae bleek later een aparte soort te zijn die ook schade geeft.

De schimmelaantastingen treden vooral op bij warm, vochtig weer omdat de schimmels zich dan goed kunnen ontwikkelen. Buxus planten die in de schaduw staan en uit de wind krijgen als eerste de Buxus ziekte. Door regen of door dauw blijven ze langer nat en de schimmels grijpen hun kans. Een zonnige standplaats met wind kan problemen voorkomen.

Volutella buxi

Bij deze Buxus ziekte gaan in eerste instantie de bladeren oranjebruin verkleuren en verschrompelen. De afgestorven bladeren hebben een strokleurig uitzicht. Ze vormen opvallende plekken van geelverkleurende afstervende bladeren. Het begint meestal met één zijtak en de verkleuring begint bij de oudste bladeren. In dit stadium kunnen al roze sporenhoopjes worden aangetroffen op de twijgen en onderkant van het blad. Er is een insnoeringsplaats te vinden op de twijgen, waarboven het takgedeelte verkleurt en afsterft.

De schors van geïnfecteerde takjes is dood en kan gemakkelijk worden losgemaakt van het onderliggende hout. Dit onderliggende hout is grijs tot zwart verkleurd. De sapstroom wordt verhinderd zodat verwelking onvermijdelijk is. Uiteindelijk sterven geïnfecteerde takken af. Indien de planten niet behandeld worden voor deze Buxus ziekte, verspreid de schimmel zich en kan de volledige plant afsterven.

Behandeling van Buxus ziekten

Preventief behandelen met Edialux cuprex garden of Naturen Bordeauxse pap. Met dit preventief werkend middel al behandelen bij de aanvang van de hergroei in de lente. Vervolgens nog eens half mei, half juni en eind augustus. Snoeimateriaal ontsmetten na iedere snoeibeurt om verspreiding tegen te gaan.

Curatief behandelen met Compo Ortiva Plus of Edialux Difcor garden buxus, deze middelen werken voorkomend én genezend en hebben een lange werking.

Compo Ortiva Plus
Afbeelding: Compo Ortiva Plus.

Om te weten of je met Volutella te maken hebt, bestaat er een eenvoudige test. Een aantal verse, aangetaste takken licht bevochtigen en in een plastic zak steken. Deze zak goed afsluiten en enkele dagen op kamertemperatuur bewaren. Als het om Volutella gaat verschijnen aan de onderzijde van het blad lichtroze sporenhoopjes.

Cylindrocladium buxicola (Calonectria pseudonaviculata en Calonectria henricotiae)

Op de aangetaste bladeren ontstaan donkerbruine vlekken, vaak met een bleek centrum. Het meest typische beeld wordt gevormd door zwarte streepjes die op de takken in de lengterichting te voorschijn komen. Na verloop van tijd treed er bladval en taksterfte op. De aantasting kan snel en hevig optreden.

Behandeling

De Buxus behandelen met Edialux Eminet Garden. Na één behandeling stopt de schimmelgroei en kan de Buxus beginnen herstellen. Bij een eventueel volgende aantasting behandelen met Edialux Difcor Garden Buxus. Deze middelen worden door de plant opgenomen en verdeeld in de plant (systemisch) en werken voorkomend én genezend. Het is aan te raden om deze twee middelen afwisselend te gebruiken.
Bij ernstige aantasting is herstel niet mogelijk. Snoeimateriaal ontsmetten na iedere snoeibeurt om verspreiding tegen te gaan.

Edialux Eminent Garden
Afbeelding: Edialux Eminent Garden.

In onderstaande video krijg je meer informatie over het gebruik van Edialux Eminent Garden:

Terug naar


Informatieoverzicht

Delen