2024

Op dit moment hebben wij geen events gepland staan.

| Bezoek ons plantencentrum en laat u verrassen door ons sortiment tuinplanten. Vanaf heden beschikken wij over een leveringsservice! Neem contact op over de mogelijkheden.

NUTTIGE INFORMATIE

Buxus motten vangen op een ecologische manier.

Informatie


Vangen van Buxus motten

De Buxus heeft het de laatste jaren hard te verduren, met tal van ziekten en plagen die het op deze mooie plant gemunt hebben. Velen hebben dan ook de moed opgegeven en gingen op zoek naar alternatieven. Maar wist je dat er een ecologische bestrijding bestaat voor de buxusmot?

De DCM Naturapy lijn met middelen ‘voor en door de natuur’ om plagen en insecten op een biologische manier aan te pakken is vernieuwend, gebruiksvriendelijk en veilig; en dit met respect voor de natuur!

Wij hebben enkele goede tips met een goed resultaat tot gevolg! Zo kun je toch blijven genieten van mooie Buxus planten.

Voorkomen is beter dan genezen!

Voorzie je Buxus regelmatig van een fijn laagje Dcm Vitasilica Lavameel. Lavameel vormt namelijk een fysische barrière die de plant minder aantrekkelijk maakt voor insecten en schimmels. Het lavameel kan je verstuiven vanaf maart tot en met oktober. Gebruik de Dcm poederverstuiver voor het verstuiven van dit lavameel.

Afbeelding: Dcm Vitasilica Lavameel.


Afbeelding: Dcm Poederverstuiver.

Toch een mot gespot? Hang dan een mottenval in combinatie met een feromoon (lokmiddel)!
De buxusmot is een gevreesde parasiet. De rupsen van deze mot zijn in staat om in een mum van tijd de Buxus kaal te vreten. Door het ophangen van het Dcm Buxusmot feromoon in combinatie met de Dcm Mottenval kan de cyclus van de mot perfect opgevolgd worden om alzo een juiste bestrijdingsstrategie te kiezen.

Om te weten hoe dit in zijn werk gaat dien je de levenscyclus van de mot of de rups te kennen.

Een woordje uitleg…

Levenscyclus

Er komen minstens twee generaties voor per jaar waarbij de rupsen van de laatste generatie overwinteren. Dit maakt de bestrijding extra complex daar er drie momenten zijn in het seizoen om op een degelijke manier de rupsen te lijf te gaan. Respectievelijk voorjaar, zomer en najaar. Na een aantal vervellingen en massale vraat verpoppen de rupsen. Deze perfect gecamoufleerde poppen spinnen zich samen met een takje en wat blaadjes in en zijn quasi onvindbaar. Na enige tijd komen de motten uit. Na een paringsvlucht worden er eitjes gelegd en begint heel het verhaal opnieuw. De eerste generatie motten komt voor in het late voorjaar (begin mei), dit is dus HET moment om de mottenval met het feromoon op te hangen. Hoe en waar je dit best doet wordt onderaan beschreven bij het ‘gebruik van de val’.

De tweede generatie motten vliegt dan weer uit in de zomer (augustus – september). Deze momenten zijn zeer belangrijk voor de monitoring van de buxusmot. Afhankelijk van de weersomstandigheden kunnen de Dcm Mottenval en het feromoon opgehangen worden vanaf half april tot eind oktober.

Herken de aantasting en herken de plaag

Beginnende aantastingen herken je aan de aanwezigheid van kleine korreltjes (uitwerpselen) in de Buxus. Bij latere aantastingen zijn de rupsen duidelijk zichtbaar. Ze vreten in een snel tempo de bladeren op en er bevinden zich grote hoeveelheden uitwerpselen (korreltjes) onder de plant.

De mot heeft een crèmewitte kleur met een donkere goudbruine rand.


Afbeelding: Buxusmot.

De rups is donkergroen met overlangse donkere strepen en een zwarte kop.


Afbeelding: Rups van de buxusmot.

Gebruik mottenval

Installeer de Dcm mottenval in de tuin op een plek die makkelijk bereikbaar is voor controle en voor het vervangen van het feromoon. Dit hoeft zelfs niet in je buxushaag maar hang of plaats de val steeds op een plek waar voldoende luchtverplaatsing is. Feromonen worden namelijk door de wind meegenomen.
Plaats de val bij voorkeur op een hoogte tussen 75 cm en 1.50 m.


Afbeelding: Dcm mottenval.

Plaats 1 dispenser van het feromoon in het korfje bovenaan in de val en het 2e feromoon in het korfje onderaan. Je kunt dit nalezen op de gebruiksaanwijzing bij het product. Giet eventueel een beetje water met een druppel zeep op de bodem van de val maar zorg dat het water het feromoon niet raakt.


Afbeelding: Cydalima feromoon Buxusmot.

Het feromoon is ongeveer 6 à 8 weken werkzaam, vervang het dus tijdig! Feromonen kun je bewaren in de diepvries of in de koelkast. In de diepvries zijn de feromonen tot 2 jaar na productiedatum houdbaar en in de koelkast 1 jaar. Let wel dat je het zakje goed sluit zodat het feromoon niet kan verdampen!

Bijkomend weetje

: Enkel de mannelijke motten worden aangetrokken door het feromoon en alzo gevangen in de Dcm mottenval. Vanaf het moment dat er motten gevangen worden dienen de planten nauwlettend geïnspecteerd te worden op aanwezigheid van rupsen.

Terug naar


Informatieoverzicht

Delen