Het bemesten van Buxus sempervirens
Buxus is een plant die veel voeding kan gebruiken, bemesten moet regelmatig gebeuren.
Voor een goede start is een luchtige, kalkrijke en goed bemeste grond nodig. Wij adviseren om Dcm Vivimus Universeel als bodemverbeteraar te gebruiken. Zo heeft de Buxus voldoende organisch materiaal en meststoffen bij zich en kan de plant mooi donkergroen blijven.
Kalk en meststoffen
Buxus is een veeleisende en kieskeurige plant wat betreft meststoffen. Hier is echter eenvoudig aan te voldoen.
Kalk is de basis
Als je de Buxushaag regelmatig snoeit, moet je hem ook regelmatig van nieuwe meststoffen voorzien. Maar niet enkel de meststoffen zijn belangrijk, ook kalk is uitermate belangrijk voor een Buxus.
Door zure regen, opname van voedingsstoffen, het gebruik van chemische meststoffen, … verzuurt de grond elk jaar. Buxus is een kalkminnende plant en gaat zich slecht voelen als de grond verzuurd.
Het is dus zeer belangrijk dat de zuurtegraad van de grond op peil blijft. Daarom is het eigenlijk noodzakelijk om elk jaar te bekalken bij Buxushagen en -snoeivormen. Dit gebeurt meestal in de winter, maar kan eigenlijk op elk moment van het jaar.
Wij kunnen dit niet genoeg benadrukken: wil je een mooie donkergroene, goed groeiende Buxus dan is het van cruciaal belang dat je jaarlijks bijkalkt. Hierdoor blijft de zuurtegraad op peil en kan de Buxus zijn meststoffen gemakkelijk opnemen.
Hierdoor kan de Buxus zonder stress, zonder onderbreking verder groeien en krijg je een mooie, donkergroene, stevige haag of snoeivorm.
Afbeelding: Buxus bol.
Bemesting is de afwerking
Buxus heeft een grote behoefte aan meststoffen. Eén bemesting met specifieke Dcm organische meststof voor Buxus in het voorjaar is voldoende. Al is het eigenlijk aangewezen om na élke snoeibeurt een lichte bemesting uit te voeren.
Het gebruik van een specifieke Buxusmeststof heeft enkele voordelen:
- evenwichtige verhouding tussen stiksof en kalium voor een compacte groei en een goede afharding in het najaar
- rijk aan magnesium voor frisgroene blaadjes
Als je meststoffen strooit bij een Buxushaag of Buxusnoeivorm, kun je deze gewoon strooien aan de voet van de plant en lichtjes inwerken.
Gele bladranden wijst op meststofgebrek. Zoals gezegd heeft Buxus veel meststoffen nodig en vooral Magnesium. Roodbruine bladeren wijzen op een té natte ondergrond met als gevolg slechte wortels. Plant de Buxus altijd op goed drainerende grond, een extra fosfaatbemesting kan de wortels een groeistimulans geven (Dcm beendermeel). Bruine plekken op de bladeren kan het begin zijn van een schimmelaantasting. Meer informatie over Buxus struiken voor hagen of wolken, de behandeling tegen Buxus schimmel en over het snoeien van Buxus.