2024

Op dit moment hebben wij geen events gepland staan.

| Bezoek ons plantencentrum en laat u verrassen door ons sortiment tuinplanten. Vanaf heden beschikken wij over een leveringsservice! Neem contact op over de mogelijkheden.

NUTTIGE INFORMATIE

Blauwe regen snoeien. Waarom bloeit mijn Wisteria niet?

Informatie


Snoeien van blauwe regen

Het snoeien van een blauwe regen (Wisteria) is nodig omdat deze anders veel te groot zal worden. De jonge plant wordt meestal geleid langs een rek of pergola tot deze een bepaalde grootte heeft bereikt. De hoofdtak is de belangrijkste structuur van de blauwe regen die je moet respecteren, de zijtakken mag je altijd kort snoeien tot bijna aan de hoofdtak. Het snoeien van de blauwe regen kan gebeuren als de plant in rust is, van november tot maart. De zijtakken snoei je dan terug tot op 2 knoppen van de hoofdtak. In de zomer kan je vormsnoei toepassen en de snelgroeiende lange takken terugknippen tot op 5-7 knoppen van de hoofdtak, deze takken zullen enorm groeien maar nooit bloemen geven. Na de bloei in juli kun je de uitgebloeide bloemen verwijderen uit esthetisch oogpunt.

Soorten Wisteria

Een Wisteria (blauwe regen) bloeit gemiddeld na 3 jaar, dit is echter onder andere zeer soortafhankelijk.  Om bloei te krijgen moet een Wisteria geënt zijn en niet gezaaid, bovendien bepaald de manier van snoei ook of je bloemen krijgt of niet.
Bij boomkwekerij Maréchal kun je bij de klimplanten Japanse soorten vinden die al op jonge leeftijd zéér veel bloemen geven, zelfs planten van 1.5 meter staan in het voorjaar van onder tot boven vol met knoppen. Dit zijn bijvoorbeeld: Wisteria brachybotrys ‘Iko Yama Fuji’Wisteria brachybotrys ‘Shiro Kapitan Fuji’Wisteria brachybotrys ‘Yokohama Fuji’ en Wisteria brachybotrys ‘Showa Beni’.

Blauwe regen snoeien
Afbeelding: Wisteria brachybotrys ‘Yokohama Fuji’.

Bemesting Wisteria

Een Wisteria heeft minstens 6 uur volle zon nodig per dag en heeft het liefst meststoffen met meer kali (Dcm Tuinkali) en fosfaat (Dcm Beendermeel) en minder stikstof. Een bemesting met stikstof  is af te raden omdat deze vooral de groei zal bevorderen en de bloei zal tegengaan. Hoe meer je de blauwe regen verwent hoe harder hij zal groeien, planten die het moeilijk hebben bloeien meestal uitbundig.

Bemesting Wisteria
Afbeelding: Wisteria brachybotrys ‘Shiro Kapitan Fuji’.

Meer informatie over toepassingen van klimplanten en het planten van klimplanten.

Terug naar


Informatieoverzicht

Delen