2024

Op dit moment hebben wij geen events gepland staan.

| Wintersluiting vanaf maandag 16/12/24 tem 5/1/25 | Bezoek ons plantencentrum en laat u verrassen door ons sortiment tuinplanten. Vanaf heden beschikken wij over een leveringsservice! Neem contact op over de mogelijkheden.

NUTTIGE INFORMATIE

De bladeren van mijn rozen zijn wit en hebben bladvlekken, wat is dit en wat kan ik hier tegen doen?

Informatie


Bladvlekken en witziekte bij rozen

Witziekte

Witziekte of echte meeldauw is een verzamelnaam voor een aantal schimmels. Maar één ding hebben ze gemeen: ze laten wit pluis op de bladeren van je groenten achter.

Echte meeldauw verschijnt vaak na een lange periode van warm en droog weer.

Vooral pompoenen, komkommers en courgettes maar ook sla, erwten en aardbeien hebben er vanaf half juli onder te lijden. Valse meeldauw duikt vooral op bij langdurig nat en warm weer, en heeft het gemunt op aardappelen, tomaten en druivelaars. Je herkent het aan de gele tot donkerbruine spikkels en hoekige, witpoederige vlekken boven op het blad. Druiven, komkommers en tomaten zijn het vatbaarst voor witziekte.

Schimmels kunnen bladeren van rozen aantasten waardoor deze bladvlekken krijgen of bedekt worden met een wit poeder (witziekte/meeldauw). Als behandeling uitblijft zullen de bladeren zelfs afvallen.

Behandeling

Behandelen met Edialux Belrose Garden of KB Roseclear, dit werkt voorkomend en genezend. Deze behandeling na 10 dagen nog eens herhalen. Dit werkt tevens tegen bladluis.
Rozen hebben het liefst een luchtige plaats in de zon met een goede vruchtbare bodem. Luchtig, omdat de rozen door de wind sneller zullen opdrogen waardoor een aantasting door schimmelziekten (witziekte/meeldauw) voorkomen wordt.

In het voorjaar lopen de rozen uit met jonge, frisse bladeren die een gemakkelijke prooi zijn voor bladluizen en schimmels.

TIP
Het is aan te raden om, zodra de eerste bladeren verschijnen, preventief een behandeling uit te voeren tegen bladluis en meeldauw/witziekte. Op deze manier is de plant beter beschermd en is het eenvoudiger om de rozen het hele groeiseizoen gezond te houden (met minder gebruik van middelen).

KB Roseclear

Afbeelding: KB Roseclear.

Of milieuvriendelijk behandelen met:

DCM Equi-Protect® Gedroogde heermoes.

Naast gekende eigenschappen in de natuurlijke voeding en cosmetica, te gebruiken als thee of tinctuur, heeft een aftreksel van heermoes (Equisetum arvense) ook een heilzame werking op verschillende schimmels (witziekte, schurft, krulziekte, …).

Tip: De beste manier om witziekte te vermijden, is je planten er tegen te wapenen. Met heermoes, bijvoorbeeld.

Voor de meeste tuiniers is heermoes of paardenstaart een bijzonder vervelend en hardnekkig onkruid. Maar wist je dat Equisitum een van de oudste planten op aarde is, en bomvol mineralen en sporenelementen zit? Zo bevat het opvallend veel kiezelzuur (silicium), wat planten een sterkere en stevigere celwand bezorgt. Daardoor krijgen schimmels als witziekte, maar ook krulziekte (op perzik) en schurft (op appel) minder vat op je groenteplanten en fruit. Wapen ze tegen de schimmel – voorkomen is beter dan genezen!

Hoe gebruiken?

Dcm Equi-Protect is een gedroogde heermoes. Ook al is het geen keukeningrediënt, je moet er wel eventjes voor de keuken in. Laat 20 g gedurende 30 minuten weken in een liter water (gebruik regen- of putwater, in leidingwater zit teveel chloor), en kook het vervolgens zachtjes, gedurende 45 minuten. Laat afkoelen, zeef, en los op in 10 liter water. Bespuit er de bladeren uitvoerig mee. Maak maar zoveel als je nodig hebt, een aftreksel van heermoes kun je niet bewaren. Een zak bevat 150 g, goed voor maximum 15 behandelingen van telkens 500 m². Te gebruiken van februari tot en met augustus.

Tip: Is je plant al aangetast door witziekte? Dcm Equi-Protect zorgt ervoor dat de nieuwe bladeren gevrijwaard blijven.

Terug naar


Informatieoverzicht

Delen