Bestuiving bij fruitbomen
Regelmatig krijgen wij vragen van klanten over het bestuiven van fruit. Hieronder geven wij antwoord op deze vragen.
Wat is bestuiving?
Bestuiving is het overbrengen van pollen (zaad) naar een stamper van een bloem waar dan bevruchting plaatsvindt.
Deze bestuiving gebeurd bij fruitbomen ook door de wind, maar het belangrijkste deel gebeurd door insecten, waaronder bijen. Bij het zoeken naar nectar bezoeken ze vele bloemen en verspreiden zo stuifmeel.
Om veel vruchten aan een fruitboom te krijgen moeten veel bloemen bestoven worden. Sommige soorten bestuiven zichzelf en hebben geen bloeiende buurman nodig. Toch geven ook zelfbestuivers meer en grotere vruchten als ze ook door andere bomen worden bestoven.
Wie bestuift wie?
Appels bestuiven appels en peren bestuiven peren. Dat is duidelijk. Welke bomen bij welke horen, hangt daarnaast voornamelijk van de bloeiperiode af. De fruitbomen moeten gelijktijdig in bloei staan. Hierdoor hebben ze een overlappende periode waarin ze stuifmeel kunnen ontvangen van elkaar.
Sommige soorten bestuiven heel veel andere soorten, andere bestuiven slechts enkele soorten of alleen zichzelf.
Sierappels, sierperen en sierkersen zijn ook zéér goede bestuivers. Ze geven gedurende een lange periode heel veel bloemen. Hierdoor kunnen ze gedurende lange tijd stuifmeel leveren voor de bevruchting van fruitbomen.
Dit is dan ook de reden waarom dit sierfruit in de professionele fruitteelt tussen de fruitbomen wordt geplant. In boomgaarden worden om de zoveel fruitbomen sierfruitbomen gezet, speciaal om de bestuiving te verbeteren.
Bestuivingstabellen
Om het gemakkelijk te maken, hebben we bestuivingstabellen gemaakt. Hierop kun je zien welke soorten zelfbestuivers zijn en welke soorten elkaar bestuiven. Zo kun je beter beslissen welke soorten je best samenzet.
De fruitbomen met blote wortel kun je vanaf november tot half april vinden op de buitenafdeling, de fruitbomen en kleinfruit in pot staan op de binnenafdeling onder het bord ‘FRUIT’.
Afbeelding: Kers.
Tip: plaats voor een nóg grotere opbrengst een hommelnest voor een optimale vruchtzetting:
DCM Bumblebee Nest
Afbeelding: Hommelnest.
Dit hommelnest huisvest een 80 tal hommels (Bombus terrestris) die gedurende 3 maanden zo goed als elke bloem in de tuin en serre of kas gaan bezoeken. Door een optimale bestuiving heb je meer, betere en mooiere vruchten. Toepassinsgperiode van maart tot en met september.
Hommels
Er is al veel over gezegd en geschreven, maar waarom zijn al die hommels en bijen nu zo belangrijk voor je tuin? Dat zou je snel merken, mochten er plots geen meer rondvliegen.
Want liefst 80 procent van de bestuiving op aarde gebeurt door insecten, vooral hommels en bijen – zonder hen zouden er amper groenten, fruit en bloemen zijn. In hun zoektocht naar stuifmeel (als eiwit- en mineralenbron) en nectar (voor hun energiepeil) brengen hommels en bijen onbewust stuifmeelkorrels (met de mannelijke geslachtscellen) van de meeldraden over naar de stempel op de stamper (met eicellen) van een andere bloem, wat leidt tot bevruchting.
Je hebt er dus alle baat bij om zoveel mogelijk van die nuttige diertjes in je moestuin te lokken. Meng bloemen, kruiden en fruit tussen je groenten: al die variatie trekt hommels aan en zorgt voor meer bestuiving en dus meer oogst.
Tip: Heb je soms misvormde tomaten of courgettes? Dat is het resultaat van een slechte bestuiving. Je hebt meer hommels nodig!
Een extra kolonie hommels in je tuin zorgt voor een verhoogde bestuiving, en een optimale vruchtzetting in je moestuin en fruittuin. Die zullen gedurende 3 maanden zo goed als elke bloem in je tuin en je serre/kas bezoeken.
Hoe gebruiken?
Afbeelding: Prepaid box Dcm Bumblebee Nest.
Met de DCM Bumblebee Nest prepaid box bestel je een volwaardige kolonie met ongeveer 80 hommels, goed voor een tuindeel van zo’n 500 m². Plaats het nest in de buurt van je moestuin of boomgaard, met de vliegopening naar het oosten, uit de volle zon en beschermd tegen hevige regen. Zet het niet in de serre/kas, maar in de buurt ervan, dat leidt tot overbevolking – overbevlieging, in hommeltermen.
Tip: Zet in de zomer de deuren van je serre/kas helemaal open, zo vinden bijen en hommels makkelijker de weg naar de bloemetjes van je tomaten.
Meer informatie over fruitbomen en kleinfruit.