Bestrijding van Taxuskever
Deze specifieke bladrandvraat vindt plaats door de gegroefde lapsnuitkever of Taxuskever. Deze 1 cm grote kever is lichtschuw en daarom ’s-nachts actief. Hij vreet typische maanvormige hapjes uit de bladranden. Vanaf half juli begint deze kever eitjes af te zetten in de bodem. De witte larven verschijnen begin augustus, ze worden 1 cm groot en hebben een roodbruine kop en een typische, gekromde c-vorm. Deze larven kunnen grote schade aanrichten aan het wortelgestel van planten. Na de winter gaan de larven over in een popstadium, waarna in mei-juni de 1e kevers tevoorschijn komen.
Behandeling
De kevers kunnen van mei-september behandeld worden met Edialux insecticide 10 ME. Herhaling om de 14 dagen is aan te bevelen.
Of milieuvriendelijk behandelen met:
DCM Kraussi-Guard®
Afbeelding: Prepaid box Dcm Kraussi-Guard.
Deze minuscule, insectenparasiterende aaltjes (Steinernema kraussi) kunnen ingezet worden ter bestrijding van de larven van de taxuskever in de siertuin. Ze dringen hun gastheer binnen via natuurlijke openingen en een meegedragen bacterie doodt de larve.
De aaltjes voeden zich met de dode larve, onder de grond. Het klinkt misschien niet zo smakelijk, maar het is wel een bijzonder efficiënte en milieuvriendelijke manier om van die vraatzuchtige taxuskeverlarven af te geraken. Bovendien is het onschadelijk voor de andere dieren in je tuin die larven eten, bijvoorbeeld mollen. Toepassingsperioden april-mei en augustus-september, bij een minimale bodemtemperatuur van 13°C.
Hoe gebruiken?
Met een prepaid box DCM Kraussi-Guard® bestel je zo maar even 5 of 50 miljoen aaltjes, goed voor 10 tot 100 m². Hoe gemakkelijker de nematoden in de grond kunnen binnendringen, hoe efficiënter ze hun werk doen: haal de bladeren en plantenresten weg op de plek waar de larven actief zijn. Wacht tot het in de bodem minstens 6°C is. Los de volledige inhoud van de verpakking op in water en doe de oplossing (deels) in een gieter. Vul aan tot 10 liter (voor 10 m²), en schud regelmatig met de gieter, zodat de aaltjes niet naar de bodem zakken. Kies een bewolkte of regenachtige dag uit. Besproei er de bodem mee; maak de bodem wel eerst goed vochtig en houd hem ook de weken daarna vochtig. De meest succesvolle periode om de larven van de taxuskever te bestrijden is augustus-september, en in tweede instantie april-mei, wanneer de kleine, gevoelige larven tot net onder het oppervlak komen.
Tip: Verpot je kuipplanten zeker elke 2 jaar en controleer de potgrond grondig op larven; ook daar kan het gevaar zitten.