2024

Op dit moment hebben wij geen events gepland staan.

| Bezoek ons plantencentrum en laat u verrassen door ons sortiment tuinplanten. Vanaf heden beschikken wij over een leveringsservice! Neem contact op over de mogelijkheden.

NUTTIGE INFORMATIE

Wat kan ik doen tegen slakken?

Informatie


Bestrijding van slakken

Slakken, in het bijzonder naaktslakken (zonder huisje), zijn dol op jong mals groen. Per dag eten ze gemakkelijk tot 50% van hun eigen lichaamsgewicht op. Ze leven 9 tot 12 maanden en leggen in die periode tot 300 eitjes – je bent die groepjes glazige bolletjes zeker al tegengekomen in de bodem, bij het schoffelen of harken. Na een 3-tal weken komen de eitjes uit, 2 maanden later zijn ze klaar om zich voort te zetten – je hoeft geen rekenwonder te zijn om te begrijpen dat dit tot een spectaculaire vermenigvuldiging leidt.
Vooral naaktslakken richten schade aan, huisjesslakken leven vooral van algen en plantaardig afval. Schade door huisjesslakken komt zelder voor en behandeling is dan ook niet nodig.

In de lente moeten vooral de eerste sla-, spinazie en koolblaadjes eraan geloven, en de jonge planten van courgettes, komkommers en pompoenen. Slakken hebben in de natuur wel een pak natuurlijke vijanden. Zo vormen ze een lekker hapje voor egels, spitsmuizen, mollen, merels, lijsters en spreeuwen, en kikkers en padden. Hoe meer van die natuurlijke vijanden in je tuin, hoe minder slakken, maar soms is te veel te veel. Dan is het tijd voor een krachtig hulpmiddel.

Tip: Kijk ook regelmatig eens onder je kruidenpotten op het terras, daaronder zitten slakken, die van nature gevoelig zijn voor licht en droogte, graag te schuilen.

Behandeling

Naaktslakken kun je bestrijden met Edialux Arionex Garden, Edialux Bio-Slak of KB Limex Ultra. Dit helpt niet tegen huisjesslakken. Enkele huis- en tuinmiddeltjes zijn het strooien van koffiegruis en gehalveerde plastic flessen ingraven en vullen met bier.

Een vroege behandeling in maart is aan te bevelen, zodat de slakken die de winter overleefd hebben geen eitjes kunnen afleggen. Herhaal de behandeling na 14 dagen.

kblimexultra

Afbeelding: KB Limex Ultra.

Of milieuvriendelijk behandelen met:

DCM Phasmi-Guard®

Afbeelding: Prepaid box Phasmi-Guard.

Deze minuscule parasiterende aaltjes (Phasmarhabditis hermaphrodita) kunnen ingezet worden ter bestrijding van naaktslakken in de sier- en moestuin.
Slakkendodende microscopische aaltjes of nematoden kruipen via natuurlijke openingen de slak binnen en infecteren ze met bacteriën, die de slak verdoven en doden. De aaltjes voeden zich met de dode slak, onder de grond. Het klinkt misschien niet als een verhaaltje voor het slapengaan, maar het is wel een bijzonder efficiënt en milieuvriendelijk middel in de strijd tegen de vraatzuchtige naaktslakken. Bovendien is het onschadelijk voor de andere dieren in je tuin die slakken eten. Toepassingsperiode van april tot en met september.

Hoe gebruiken?

Met de DCM Phasmi-Guard® prepaid box bestel je (hou je vast) 12 miljoen aaltjes, goed voor 40 m². Hoe gemakkelijker de nematoden in de grond kunnen binnendringen, hoe efficiënter ze hun werk kunnen doen: haal de bladeren en plantenresten weg op de plek waar er een concentratie van slakken zit. Wacht tot het buiten minstens 13°C is. Los de volledige inhoud van de box op in een liter water en doe de oplossing in een gieter. Vul aan tot 10 liter (voor 10 m²), en schud regelmatig met de gieter, zodat de aaltjes niet naar de bodem zakken. Kies een bewolkte of regenachtige dag uit. Besproei er de bodem mee; maak de bodem wel eerst goed vochtig en houd ook de weken daarna vochtig.

Tip: Verwar deze aaltjes (die op insecten leven) niet met de schadelijke aaltjes die van planten leven, en bijvoorbeeld op de wortels van rozen en tomaten parasiteren, en zo de planten ernstig verzwakken.

Of milieuvriendelijk behandelen met:

DCM Lima-Shield®

DCM Lima-Shield®

Dit natuurproduct bestaat uit hoekige lavakorrels (0-3 mm). Slakken hebben een hekel aan een scherpe ondergrond: over een laag grof zand, gebroken schelpen, houtas, kiezel of lavagruis kruipen ze liever niet met hun weke buik. Fijne, scherpe lavasteentjes vormen dan ook een onoverbrugbare barrière voor slakken. Strooi regelmatig een laagje lavakorrels rond je gevoeligste planten. Het grote voordeel tegenover slakkenkorrels? De lava lost niet op bij regen of vochtig weer, en het is veilig voor planten, huisdieren en kinderen. Je kunt het al heel vroeg in het jaar gebruiken, in februari of maart, wanneer de allereerste slakken ontwaken. Zo belet je al een groot deel van die glibberige gulzigaards om zich te vermenigvuldigen. Toepassingsperiode februari tot en met oktober.

Hoe gebruiken?

Dcm Lima-Shield bevat 2,5 kg hoekige lavakorrels (0-3 mm). Haal zoveel mogelijk onkruid en bladeren rond de planten weg, en strooi een cirkelvormige band of slakkenwal van 5 cm breed en 1 cm dik rond de meest kwetsbare planten(groep) uit. Zorg dat de cirkel gesloten is! Later kan de lava gewoon in de bodem ingewerkt worden.

Tip: Naaktslakken gaan pas in winterrust wanneer de temperatuur onder 5 °C duikt, houd ze dus ook in de herfst nog even in de gaten.

Terug naar


Informatieoverzicht

Delen