2024

Op dit moment hebben wij geen events gepland staan.

| Bezoek ons plantencentrum en laat u verrassen door ons sortiment tuinplanten. Vanaf heden beschikken wij over een leveringsservice! Neem contact op over de mogelijkheden.

NUTTIGE INFORMATIE

Hoe behandel ik mijn planten tegen bonenspintmijt?

Informatie


Bestrijding van bonenspintmijt

Zie je soms bleke spikkeltjes of streepjes op de bladeren van je komkommers in de serre/kas, of staan ze er dof bij? Dat is gegarandeerd het werk van spintmijten. Die minuscuul kleine mijten (tot 0,8 mm groot) nestelen zich aan de onderkant van bladeren en zuigen daar de plantensappen op.

Je plant verzwakt, de groei remt af, en uiteindelijk wordt het blad geel en bruin en valt het af. Bij een zware aantasting zie je zelfs spinsels zitten. Spintmijten vinden droog en warm weer geweldig, en zitten heel graag in de serre/kas, liefst op een tochtig plekje, bij het raam of de open deur. Het vervelende is dat je ze amper met het blote oog kunt waarnemen. Het goede nieuws is dat er roofmijten bestaan, die dol zijn op spint.

Tip: Spintmijten hebben het vooral op komkommer, paprika, aubergine, bonen en aardbeiplanten gemunt. Controleer de bladeren regelmatig op bleke stipjes!

Dcm Persi-Guard tegen bonenspintmijt in de serre/kas.

Er zijn geen chemische middelen meer beschikbaar om de planten tegen spintmijten te behandelen. Dcm Persi-Guard is dé milieuvriendelijke oplossing tegen bonenspintmijt in de serre/kas.

Afbeelding: Prepaid box Dcm Persi-Guard.

Deze kleine maar zeer beweeglijke roofmijten (Phytoseiulus persimilis) jagen actief op aanwezige spintmijten. Hun reproductie is zeer snel waardoor uw plaag snel een halt wordt toegeroepen. Toepassingsperiode mei tot en met september.

 

Roofmijten zijn enorme jagers. Ze worden al jaren met succes in de professionele kasteelt ingezet, waar ze bekend staan als de pioniers van de biologische gewasbescherming. Roofmijten zijn in staat om hele populaties kasspintmijten uit te roeien. Deze kleine (tot 1 mm groot) oranjerode spinachtige diertjes zijn dank zij hun lange poten erg snel en beweeglijk. Ze eten alle stadia van de spintmijten, ook de eitjes, maar doen zich bij gebrek aan spintmijten ook tegoed aan trips en bladluizen – mooi meegenomen!

Tip: Geef je groenteplanten in de kas niet te veel stikstof, daarvan krijgen ze weke bladeren, en daar zijn spintmijten net dol op.

Hoe gebruiken?

Met de DCM Persi-Guard® prepaid box bestel je een populatie roofmijten, goed voor 20 m² serre/kas. Zo’n populatie bestaat uit 4 maal meer vrouwtjes dan mannetjes; elk vrouwtje legt in totaal zo’n 60 eitjes en elke roofmijt die uitkomt, eet tot 6 (eitjes van) spintmijten per dag. Dat klinkt niet zo veel, maar de populatie roofmijten groeit heel snel aan, en haalt de aanwezige spintmijten al gauw in. Van de uitgezogen spintmijten blijven alleen nog wat bruine, zwarte huidjes over. Roofmijten kun je van april tot september in de kas inzetten.

Spintmijten houden van droge omstandigheden, maar roofmijten hebben net hoge luchtvochtigheid nodig. Benevel de grond van de serre/kas, om de luchtvochtigheid te verhogen.

Tip: Heb je te kampen met een zware aantasting van spintmijten, behandel de planten dan een paar dagen voor het uitzetten van de roofmijten eerst met Dcm Savon-Protect. Daarmee breng je die schadelijke diertjes al een eerste slag toe.

 

Terug naar


Informatieoverzicht

Delen