Het planten van aardbeien
Er zijn twee soorten aardbei planten: zomerbloeiers en doordragers. Als je aardbeien gaat planten is het belangrijk om dit verschil te kennen.
Zomerbloeiers
Zomerbloeiers (soort Elsanta) geven in een korte periode veel aardbeien. Je plant de plantjes eind juli-half augustus of in maart-april en hebt vruchten in juni of juli. Elsanta is een ras dat door de professionele tuinder gebruikt wordt. Elsanta heeft stevige en sappige aardbeien met een vrij sterk aroma en een goede smaak. Ze zijn lang houdbaar.
Doordragers
Doordragers (soort Ostara) geven aardbeien over een langere periode. Dit betekent dat je van één plant gedurende langere tijd vruchten kunt plukken. Je plant de plantjes eind juli-half augustus of in maart en hebt vruchten van juli tot in november. Ostara heeft middelmatig grote vruchten die kegelvormig, helderrood, sappig en goed van smaak zijn. Door niet teveel bloemen per plant aan te houden kan de oogst gerekt worden tot november. Je verwijdert best de eerste bloemtrossen zodat de jonge plant voldoende blad kan maken. Een doordrager wordt immers gedurende lange tijd belast met het maken van vruchten.
Het planten van aardbeien
Aardbeien hebben het liefst een goed doorlaatbare bodem die toch goed zijn water vasthoudt in de zomer, natte voeten kunnen ze niet verdragen. Uiteraard hebben ze een zonnige standplaats nodig voor het afrijpen van de vruchten. De aardbeiplantjes kunnen in de zomer tot 20 augustus geplant worden. Ze maken dan in het najaar nog voldoende inwendige bloemen aan. Planten in het voorjaar zal minder bloemen geven in het voorjaar, omdat de planten zich niet zolang hebben kunnen ontwikkelen.
Afbeelding: aardbei.
Ideaal is de grond een 2-4 weken voor het planten al klaar te leggen in de vorm van een licht verhoogd bed. Zo is de grond voldoende bezakt om er een folie of doek over aan te brengen. Aardbeien groeien beter als je ze kan planten op een grondbedekking. Dit kan een zwarte folie zijn, maar beter is een worteldoek dat waterdoorlaatbaar is. Je kunt ook kiezen voor stro om de grond af te dekken, dit mag je niet doen vóór begin juni om nachtvorstschade te voorkomen. Stro zorgt voor schone vruchten die sneller opdrogen. Aardbeien houden van organische meststoffen met weinig stikstof en veel kalium (Dcm Organische meststof voor aardbeien & kleinfruit). Plant de planten in de rij op 25 cm, de rijen op 70 cm en niet té diep. Té diep planten veroorzaakt een slechte groei.
De planten worden daarna goed aangedrukt en aangegoten. Zeker de eerste dagen regelmatig water geven. Daarna worden ze dagelijks nat gemaakt en bij zonnig weer meerdere keren per dag. Na het planten verschijnen soms nog enkele uitlopers die verwijderd moeten worden, zodat alle energie naar de moederplant kan gaan.
Bij strenge, langdurige wintervorst is het aan te raden om de jonge aardbeien te beschermen met een vliesdoek. Dit vliesdoek moet meteen verwijderd worden na de vorst anders gaan de aardbeiplanten te vroeg groeien.
In het voorjaar zullen de bloemen te voorschijn komen en ga je volop genieten van je aardbeien oogst.
Meer informatie over fruitbomen en kleinfruit.