2019

Op dit moment hebben wij geen events gepland staan.

| Op dit moment bieden wij geen kamerplanten aan. Hebt u vragen over de beschikbaarheid van planten dan beantwoorden wij deze graag per mail. Dit geldt ook voor offertes van plantenlijsten.

NUTTIGE INFORMATIE

Kerstster of Poinsettia voor de échte kerstsfeer in huis.

Informatie


Kerstster, leuk om te weten

Een Mexicaanse legende verklaart de verbintenis van de kerstster met Kerstmis.

Het arme kind Pepita, dat geen cadeau kon kopen om op kerstnacht aan Christus te geven plukte enkele onkruiden in de wegberm en maakte er een klein boeket van. Het kind was verteld dat een nederige, maar liefdevol gegeven gift aanvaardbaar was in de ogen van God. In de kerk begon het boeket te bloeien met rode en groene bloemen en de kerkelijke gemeente beschouwde dit als een kerstwonder. Vanaf dat moment werd de kerstster in Mexico ‘Flores de Noche Buena’ genoemd.

Kerststerren komen uit Mexico en Midden-Amerika. Daar vormt de plant een struik die tot 4 meter hoog kan worden.

Kerststerren werden voor het eerst gecultiveerd door de Azteken. De plant werd toen ‘Cuetlaxochitl’ genoemd en door hen gewaardeerd als symbool van zuiverheid. Azteken maakten ook karmozijnrode kleurstof van de kleurrijke bladeren. Van het melksap maakten ze een geneesmiddel tegen de koorts .
Zorg ervoor dat het giftige, witte melksap niet in aanraking komt met de mond of met de ogen.

Vroeger was er alleen de rode kerstster. Nu zijn ze er in allerlei tinten rood, roze, wit, crême,… en in tal van vormen. Zo hebben we de mini-kerststerretjes, de medium en de large formaten, maar er zijn ook kerststerren op stam en zelfs hangende exemplaren.  Indien we de planten goed verzorgen dan kunnen ze gemakkelijk 2 tot zelfs 6 maanden hun gekleurde schutbladeren behouden.

Om de plant voor de tweede keer in bloei te krijgen heeft de plant een kortedagbehandeling nodig. Hiervoor moet de plant eerst minstens 40 dagen gedurende 14 uur per dag in het absolute donker staan en 10 uur per dag in het licht. Ook moet de plant na de zomer niet meer bemest worden.

Euphorbia kerstster
Afbeelding: kerstster.

Verzorging kerstster

Voorkom grote temperatuurschommelingen en zorg voor een matige temperatuur. 15 tot 18°C is de ideale temperatuur. In de winter hebben ze zoveel mogelijk licht nodig maar geen directe zon.

Water

Giet kerststerren met lauw water en wacht daarna met gieten tot de potgrond bovenaan droog aanvoelt. De kerstster verdraagt zeker geen natte voeten, het overtollige water moet weg kunnen lopen. Indien de plant meerdere dagen na elkaar een doornatte potkluit heeft dan zal het blad verwelken, geel worden en vroegtijdig afvallen.

Voeding

Geef eens per week vloeibare plantenvoeding mee (Dcm vloeibare meststof voor kamerplanten).

Overig tip

Zet de plant niet te dicht in de buurt van een deuropening. Tocht is nefast.

Zet de kerstster ook niet te dicht in de nabijheid van een radiator of kachel. De plant verdraagt de te warme en droge lucht niet.

Omdat de plant kou slecht verdraagt, kun je hem het beste goed verpakt vervoeren en hem thuis pas uitpakken.

Meer informatie over kamerplanten.

Terug naar


Informatieoverzicht

Delen