2019

Op dit moment hebben wij geen events gepland staan.

| Door omstandigheden bieden wij tijdelijk geen waterplanten, kamerplanten en bloembollen aan. Hebt u vragen over de beschikbaarheid van planten dan beantwoorden wij deze graag per mail. Dit geldt ook voor offertes van plantenlijsten.

NUTTIGE INFORMATIE

Heeft u informatie over onkruiden?

Informatie


Onkruiden in mijn tuin

Welke zijn dit, en hoe kan ik dit onkruid bestrijden?
Welke onkruiden moet je zo snel mogelijk behandelen om overwoekering te voorkomen?
Welke onkruiden kun je gerust laten staan, omdat ze vanzelf verdwijnen?
Hoe heet dat plantje in mijn gazon en is het wel een onkruid?

De belangrijkste manier om onkruid de baas te blijven is constante waakzaamheid. Laat een onkruid zeker nooit bloeien en zaden vormen.
Onkruiden in de border kunnen behandeld worden met een natuurlijke onkruidbestrijder. Dcm Anti-Onkruid & Anti-Mos Terras, Oprit en Paden bestrijdt onkruiden, mos en grassen. Voor een goed effect is het van belang om de onkruiden goed nat te spuiten en volledig te raken.
Mulchen is ook een oplossing, door het bedekken van de bodem wordt het levensnoodzakelijke licht weggenomen. Er wordt zo ook een fysieke barrière gevormd. Er zijn verschillende materialen die zeer effectief zijn voor mulching. Een laag compost, fijn snoeiafval, goed verteerde mest, schors en cacaodoppen.

Meer informatie over onkruiden op het terras en in het gazon en de preventieve behandeling tegen opkomend onkruid.

De meest voorkomende onkruiden worden hier beschreven.

Akkerdistel = Cirsium arvense

Akkerdistel is een overblijvend onkruid dat in borders en in nieuw ingezaaide gazons voorkomt. Het verspreidt zich door zaden die kunnen ontkiemen in hetzelfde jaar. Ook via de wortels kan een akkerdistel zich snel uitbreiden. Het vormt een geweldig wortelstelsel dat tot 3 m diep gaat en wel 6 meter breed. Cirsium arvense heeft rechtopstaande stengels met golvend, stekelige bladeren en lila bloemhoofdjes die bloeien van juni tot september.
Behandeling:  Verwijder jonge onkruiden met de hand, voordat ze een diepe penwortel ontwikkelen. Oudere planten kan je zo uittrekken, probeer wel zoveel mogelijk wortels mee te verwijderen. Regelmatig maaien zal helpen om ze uit te roeien in het gazon.  De akkerdistel heeft een uitgebreid wortelstelsel en er zullen verschillende behandelingen nodig zijn om dit onkruid uit te roeien. In gras- en weilanden kan men distels bestrijden met een selectief bestrijdingsmiddel (Edialux Silvanet Garden).  Ook hier zullen verschillende behandelingen noodzakelijk zijn.

Boterbloem = Ranunculus repens

Een boterbloem is een overblijvend onkruid dat een ernstig probleem vormt in gazons en  tuinborders. In het gazon vormt het een rozet op de bodem, zodat het niet wordt geraakt bij het maaien. Het verspreidt zich door uitlopers die over de grond kruipen en op regelmatig afstand wortels vormen. Waar deze scheuten wortels vormen, ontstaat er een nieuwe plant. Het is een zeer agressief onkruid en een boterbloem kan snel grote gebieden koloniseren.
Behandeling: Gelukkig is dit onkruid gevoelig voor alle selectieve onkruidverdelgers en is het zo gemakkelijk te behandelen in het gazon (Edialux Dicotex Garden). Je kunt het ook manueel verwijderen;  ga eerst met een hark door het gras, zodat je de grondscheuten kunt lostrekken van de grond. Ze staan dan iets opgericht en kunnen afgemaaid worden met de grasmaaier. De moederplanten kun je met een scherp mesje uitsnijden.

Brandnetel = Urtica dioica

Een overblijvend onkruid dat vooral lastig is omdat de bladeren en stengels brandharen hebben.
Behandeling: Verwijder de brandnetels met de hand, zodra je ze ziet en draag een paar dikke handschoenen om te voorkomen dat u geprikt wordt.  Oudere brandnetels kunnen gemakkelijk worden uitgetrokken, ook de dikke oppervlaktewortels hebben de neiging om mee te komen. Eventuele hergroei is meestal vrij zwak.  In gazons is maaien voldoende om brandnetels te bestrijden. Er zijn ook selectieve bestrijdingsmiddelen voor brandnetels. Deze sparen de grassen en kunnen worden gebruikt in weides en graslanden waar niet regelmatig gemaaid wordt (Edialux Silvanet Garden). Meer informatie over de bestrijding van brandnetel.

Draadereprijs = Veronica filiformis

Draadereprijs is een overblijvend onkruid en verspreid zich via zaad en uitlopers. Het komt voor in gazons en wordt verspreid door het maaien. Kleine paarse bloemetjes worden gevormd van april tot juni.
Behandeling: Handhaving van een gezond gazon – verticuteren, beluchten, voeding en bekalken in het najaar – zal helpen om dit onkruid tegen te gaan.  Verwijder onkruid met de hand, zodra je het ziet. Maai het gazon niet te kort en gebruik een stikstof-rijke meststof in het voorjaar. Voor bestrijding van ereprijs in gazons zijn er speciale bestrijdingsmiddelen ontwikkeld die het gras sparen (Edialux Silvanet Garden).

Duivekervel = Fumaria officinalis

Dit éénjarige onkruid heeft blauw-groene bladeren op fijn vertakte stengels. De bladeren wikkelen zich vaak rond allerlei zaken (planten, draad, …) voor ondersteuning. Het komt vaak voor op akkers en braakliggende grond. De roze bloemen zijn er van april tot oktober.
Behandeling: Verwijder dit onkruid met de hand of schoffel zodra u het ziet.

Duizendblad =  Achillea millefolium

Duizendblad verspreidt zich via zaad en uitlopers. Het komt voor in gazons en groeit vooral in zandgrond. De aanwezigheid van duizendblad duidt op een gebrek aan voedingsstoffen voor het gazon – vooral stikstof. Het blad is klein en geurt bij kneusing.  Kleine witte bloemen worden gevormd van juni tot augustus, maar deze zullen niet verschijnen als het gazon regelmatig gemaaid wordt.
Behandeling: Handhaving van een gezond gazon – verticuteren, beluchten, voeding en bekalken in het najaar – zal helpen om dit onkruid tegen te gaan. Verwijder onkruid met de hand, zodra je het ziet. Gebruik een stikstof-rijke meststof in het voorjaar. Gelukkig is dit onkruid gevoelig voor alle selectieve onkruidverdelgers en is het zo gemakkelijk te bestrijden in het gazon (Edialux Dicotex Garden).

Greppelrus = Juncus bufonius

Dit éénjarig onkruid is te vinden op natte bodems en zal bloemperken, gazons en paden teisteren.
Behandeling: Verwijder dit onkruid met de hand zodra je het ziet, vooral als het in het gazon staat. Schoffelen is één van de beste manieren om dit éénjarige onkruid te verwijderen en moet worden uitgevoerd bij droog weer.

Grote weegbree = Plantago major

Deze wintergroene vaste plant verspreidt zich via zaad en komt overal voor. Weegbree heeft leerachtige, geribde bladeren met rechtopstaande, kleine, pinvormige, groen-grijze bloemen in de zomer. Plantago major vormt een ernstige overlast in vele grasvelden, maar is vrij eenvoudig uit te roeien.
Behandeling: Handhaving van een gezond gazon – verticuteren, beluchten, voeding en bekalken in het najaar zal helpen. Verwijder het onkruid met de hand of tuinvork, zodra je ze ziet. Gelukkig is dit onkruid gevoelig voor alle selectieve onkruidverdelgers en is het zo gemakkelijk te behandelen in het gazon (Edialux Dicotex Garden).

Haagwinde = Calystegia sepium

Een klimmend, kruidachtig, overblijvend onkruid dat zich verspreidt door kruipende ondergrondse stengels en af en toe door zaad. De stengels winden zich rond alles dat in de buurt te vinden is, klimmen erop of erlangs. Zo overgroeien en verstikken ze planten. Van juni tot september verschijnen er mooie grote witte trompetten.
Behandeling: Hak geregeld om de witte vlezige ondergrondse stengels uit te putten. Probeer zoveel mogelijk wortels met de hand te verwijderen – niet zo succesvol want er is altijd een stukje dat je mist.  Steek bamboestokken in de grond en de haagwinde zal zich rond de stok wikkelen. Hierdoor wordt ze gemakkelijker te bestrijden en overgroeit ze geen andere planten.
Meer informatie over de bestrijding van haagwinde.

Heermoes = Equisetum arvense

Een verschrikkelijk invasief, overblijvend onkruid dat groeit op een grote verscheidenheid aan gronden, van zandduinen tot moerassige terreinen. De stengels van dit onkruid groeien tot vele meters diep en kruipen verder in verschillende richtingen onder de grond. Het is heel sterk, het groeit zelfs door asfalt! Paardenstaart is een nauwe verwant van de varens. Het is een niet-bloeiend onkruid met holle stengels en scheuten die er uitzien als asperges.
Behandeling:  De beste manier van behandelen is om het onkruid op geregelde tijdstippen te hakken. Begin met het weg hakken van alle zichtbare delen van de plant. Het eerste jaar kan  je het best elke 2 weken alles weghakken, en dit tot in de herfst als de groei stopt. Hierna kan je, zodra er een stengeltje verschijnt dit verwijderen. Het is een uitputtingsslag die enkele jaren kan duren. Proberen de plant uit te graven is zeer moeilijk, aangezien de wortels van Heermoes zeer diep gaan en een uitgebreid wortelstelsel vormen. Alle stukjes die achterblijven zullen opnieuw uitlopen en planten vormen. In gazons kun je een selectief middel gebruiken dat het gras spaart. Omdat Heermoes een sterk regeneratie vermogen heeft, moet je een sterk middel gebruiken (Edialux Silvanet Garden).

Herderstasje = Capsella bursa-pastoris

Dit éénjarig onkruid heeft een kort leven. Herderstasje wordt verspreid door zaad en groeit zeer snel en maakt ook zeer snel zaad aan. Herderstasje heeft opvallende hartvormige zaadzakjes die lijken op lederen zakjes. De kleine witte bloemen worden het hele jaar door geproduceerd.
Behandeling: Het kan gemakkelijk verwijderd worden en moet uitgetrokken worden voordat het kan bloeien en zaden vormen. Verwijder dit onkruid met de hand of schoffel zodra je het ziet.

Jacobskruiskruid = Senecio jacobaea

Een tweejaarlijks onkruid dat overwintert als zaad of rozetten. Zodra de plant zaad heeft gevormd sterft hij meestal af. De bladeren vormen een rozet. Deze rozetten kan je terug vinden in het gazon vanaf het najaar tot eind juni. Dit rozet sterft af als de stengel zich ontwikkelt en bloeit in de late zomer van het tweede jaar. De gele margriet-achtige bloemen kunnen bloeien tot oktober en kunnen meer dan 150.000 zaden produceren. Dit onkruid komt het meest voor bij zware gronden en slecht gedraineerde bodems.
Behandeling:  Verwijder dit onkruid met de hand zodra je het ziet. In een jong gazon kan dit onkruid nog voorkomen, eens het gazon gevormd is en dichtgegroeid verdwijnt het onkruid vanzelf. Dit op voorwaarde dat het gazon regelmatig gemaaid wordt.  Schoffelen is één van de beste manieren om dit tweejarige onkruid te verwijderen en moet worden uitgevoerd bij droog weer. Gelukkig is dit onkruid gevoelig voor alle selectieve onkruidverdelgers en is het zo gemakkelijk te bestrijden in het gazon (Edialux Dicotex Garden).

Japanse duizendknoop = Polygonium japonicum

Een verschrikkelijk invasief, overblijvend onkruid dat heel moeilijk te behandelen valt. Behandelingen hebben maar een klein effect, het is zo sterk dat het zelfs door asfalt en beton heen groeit. De snel groeiende plant maakt takken die gemakkelijk 2m halen in een groeiseizoen. Je kan Japanse Duizendknoop gemakkelijk herkennen, het heeft takken die op bamboestengels lijken en grote hartvormige bladeren, de witte bloemen verschijnen aan de basis van het blad van juli tot oktober.
Behandeling: De beste manier van behandelen is om het onkruid op geregelde tijdstippen te hakken. Begin met het weg hakken van alle zichtbare delen van de plant. Het eerste jaar kan je het best elke 2 weken alles weghakken, en dit tot in de herfst als de groei stopt. Hierna kan je, zodra er een stengeltje verschijnt dit verwijderen. Het is een uitputtingsslag die enkele jaren kan duren. Proberen de plant uit te graven is zeer moeilijk, aangezien de wortels van duizendknoop zeer diep gaan en een uitgebreid wortelstelsel vormen. Alle stukjes die achterblijven zullen opnieuw uitlopen en planten vormen.  Zoals gezegd is het wortelsstelsel van dit onkruid uitgebreid en groeit het ongelooflijk agressief. Er zullen verschillende behandelingen nodig zijn vooraleer duizendknoop is uitgeput en verdwijnt.  In gazons, weilanden en graslanden kun je een selectief middel gebruiken dat het gras spaart. Omdat Japanse Duizendknoop een sterk regeneratie vermogen heeft, moet je een sterk middel gebruiken (Edialux  Silvanet Garden).
Meer informatie over de bestrijding van Japanse duizendknoop.

Kamille = Matricaria matricarioides

Dit éénjarig onkruid wordt verspreid via zaad en is laag groeiend. De diep ingesneden bladeren verspreiden een zoete ananas-achtige geur wanneer ze worden aangeraakt. De bloem is heldergeel en koepelvormig, de bloei gaat van juni tot juli.
Behandeling: Het kan gemakkelijk verwijderd worden en moet uitgetrokken worden voordat het kan bloeien en zaden vormen. Verwijder dit onkruid met de hand of schoffel zodra je het ziet.

Klaver =  Trifolium repens

Klaver vormt een belangrijk probleem voor veel tuinliefhebbers met gazons. Klaver verspreidt zich door uitlopers die langs het oppervlak van de bodem kruipen. Ze vormen regelmatig wortels en vormen daar telkens een nieuwe plant. Het is een zeer agressief onkruid en kan snel een uitgestrekt gebied koloniseren.
Behandeling:  Een plek met klaver moet geharkt worden voor het maaien. Hierdoor worden de uitlopers van de grond gehaald en komen ze een beetje hoger te liggen. Bij het maaien worden deze dan verwijderd. Houd het gazon goed vochtig, vooral bij droog weer. Klaver groeit nog verder op relatief droge gazons als het gras allang stilstaat. Er zijn selectieve bestrijdingsmiddelen voor klaver, deze sparen de grassen en kunnen worden gebruikt in gazons (Edialux Dicotex Garden).
Meer informatie over de bestrijding van klaver.

Kleefkruid = Galium aparine

Kleefkruid is een éénjarig onkruid met vierkante stengels, en bladeren bedekt met weerhaakjes die omhoog klimmen langs planten en hagen. Het verspreidt zich door zaden die ook bedekt zijn met weerhaakjes en zich vasthechten aan alles wat langkomt.
Behandeling: Het verwijderen van onkruid met de hand of door schoffelen is de makkelijkste manier om zich te ontdoen van dit onkruid. Verwijder kleefkruid zeker vooraleer het zaad vormt.

Kleine veldkers = Cardamine hirsuta

Deze éénjarige wordt verspreid door zaad. Kleine Veldkers groeit zeer snel en maakt ook zeer snel zaad aan. Hij bloeit bijna jaarrond en heeft exploderende zaadcapsules die hun inhoud ver kunnen verspreiden.
Behandeling: Het kan gemakkelijk verwijderd worden en moet uitgetrokken worden voordat het kan bloeien en zaden vormen. Verwijder dit onkruid met de hand of schoffel zodra je het ziet.

Klein kruiskruid = Senecio vulgaris

Dit éénjarig onkruid wordt verspreid door zaad. De bloemen vormen snel rijpe vruchtjes, die dankzij het vruchtpluis door de wind ver verspreid kunnen worden. De heldere, gele bloemen worden het hele jaar door gevormd, ook tijdens de winter.
Behandeling:  Klein kruiskruid is gemakkelijk te ontwortelen, het moet worden uitgetrokken voordat de zaden rijp zijn en zich verspreiden. Verwijder dit onkruid met de hand, zodra je ze ziet. Kruiskruid dat al in bloei staat en wordt uitgetrokken of geschoffeld zal nog zaad vormen en verspreiden. Zo snel mogelijk uittrekken en verwijderen is de boodschap.

Kweek = Elymus repens

In borders kan dit onkruid een nachtmerrie worden, maar in een gazon is het redelijk gemakkelijk onder controle te houden. Het is een overblijvend gras dat zich verspreid door ondergrondse stengels, waarop op regelmatige afstand worteltjes staan.
Behandeling: Kweek is moeilijk uit te roeien, maar regelmatig schoffelen zal de wortel uiteindelijk uitputten. Verwijder het onkruid, zodra ze opduiken. Gebruik een vork om de grond los te woelen voor je het onkruid uittrekt. Elk stukje wortel dat in de grond achterblijft, zal snel hergroeien. Regelmatig maaien van het gazon zal de onkruiden grotendeels verwijderen in het eerste jaar.

Liggende vetmuur = Sagina procumbens

Liggend vetmuur is een overblijvend onkruid en verspreid zich via uitlopers en zaad. Het vormt een dichte mat dicht bij de grond en wordt vaak verward met een mos. Het is zeer invasief en vormt een probleem in kort gemaaide gazons. Het zaad wordt verspreid door het maaien en wordt ook verplaatst via de zolen van schoenen. Kleine wit-groen gekleurde bloemen worden gevormd van april tot september.
Behandeling: Handhaving van een gezond gazon – verticuteren, beluchten, voeding en bekalken in het najaar – zal helpen om dit onkruid tegen te gaan. Verwijder onkruid met de hand, zodra je het ziet.  Maai het gazon niet te kort en gebruik een stikstof-rijke meststof in het voorjaar.

Madeliefje =  Bellis perennis

Madeliefjes vormen vaak een probleem in het gazon, maar niet zo snel in de borders. Ze verdragen kort maaien door de grasmaaier en vormen toch nog bloemen. Madeliefjes verspreiden zich door zaad en kunnen zo het gazon vrij snel overwoekeren. Hierdoor vormen ze een echte overlast. Ze zijn wel gemakkelijk kwijt te raken, omdat ze gevoelig zijn voor onkruidverdelgers en één behandeling is meestal voldoende om ze te vernietigen.
Behandeling:  Als de madeliefjes nog redelijk beperkt zijn van aantal, kan je ze het best gewoon uitsnijden met een scherp mesje. Ook kan je ze met een tuinvork loswrikken en zo met alle wortels verwijderen. Houd het gras gezond en goed gevoed. Zo voorkomt je dat de madeliefjes zich kunnen vestigen. Maai het gras niet te kort en geef het gazon voldoende water tijdens droge periodes. Gelukkig is dit onkruid gevoelig voor alle selectieve onkruidverdelgers en is het zo gemakkelijk te behandelen in het gazon (Edialux Dicotex Garden).

Melganzevoet = Chenopodium album

Deze éénjarige kan opgroeien tot 1.5m hoog en de stengels zijn meestal sterk vertakt. Melganzevoet heeft matte,  grijs-groene bladeren die ovaal tot diamantvormig zijn met een bleke onderkant. De kleine groen-witte bloemen worden gevormd van juni tot oktober.
Behandeling: Melganzevoet kan gemakkelijk ontworteld worden, het moet worden uitgetrokken voordat de zaden rijp zijn en zich verspreiden. Verwijder Melganzevoet met de hand of schoffel, zodra je ze ziet. Indien de plant zich kan uitzaaien, komt hij volgend jaar massaal terug.

Mos

Mos is een kleine, niet-bloeiende plant en is één van de lastigste onkruiden in het gazon. Veel mos in je gazon is een teken van slecht onderhouden gras, en kan veel verschillende oorzaken hebben. Het bestrijden en doden van het mos zal je helpen om het probleem op de korte termijn op te lossen, maar een blijvende oplossing krijg je pas als je de onderliggende oorzaken hebt opgelost.
Te natte grond is meestal de hoofdoorzaak, dus de lente en de herfst zijn de belangrijkste periodes voor een snelle verspreiding. Deze kolonisatie van je gazon door het mos wordt veroorzaakt door slechte drainage en/of verdichting van de bodem.
Soms zie je echter  gazons met veel mos op zandgronden die zeer goed draineren. Dit kan worden veroorzaakt door ondervoeding van het gazon, te hoge zuurtegraad, te veel schaduw of zelfs het té kort maaien.
Behandeling:  Gebruik een mosdoder in het voorjaar en de herfst, hetzij door het strooien van meststoffen (Dcm Anti-mos) of door chemische mosbestrijding. Meststoffen strooien in het voorjaar zal het mos verbranden en ook een impuls geven aan de groei van het gras. Een chemische mosdoder (Edialux Moscide) kan gebruikt worden in de lente en de herfst. Je moet deze oplossen en verspreiden over het getroffen gebied. Na een paar weken kan je het dode mos eruit harken en de eventuele kale plekken terug inzaaien. Het gazon elk voorjaar bemesten zorgt voor een jong, dicht en stevig gazon. Hierdoor krijgt mos veel minder kans om voet aan de grond te krijgen.  Voer elk najaar of winter een behandeling met Dcm groen-kalk uit; hiermee ga je de verzuring van de grond tegen en los je een oorzaak van mosvorming op.  Gras dat te kort gemaaid wordt, zal verzwakken. Hierdoor zal het mos zich snel verspreiden. Ook gras dat te lang is zal, vooral bij vochtig weer, het aanwezige mos stimuleren om te groeien.  Voorkom schaduw op het grazon, mos komt van nature onder bomen voor. Probeer de onderste takken van de bomen te verwijderen om meer licht toe te laten.
Verticuteren en beluchten van het gazon in de herfst, en nogmaals lichtjes in de lente, zal de drainage verbeteren. Dit is één van de belangrijkste activiteiten in de bestrijding van mos.
Meer informatie over de bestrijding van mos.

Paardenbloem =  Taraxacum officinalis

Een overblijvend onkruid met grote rozetten en de bekende gele bloemhoofdjes. Het groeit meestal in de borders en het gazon. In een gazon vallen deze donkergroene, grote rozetten hard op en vormen ze lelijke plekken. Het tolereert kort maaien, zodat met de hand wieden de beste behandelingsmethode is. Opgelet! De lange penwortel moet ook volledig worden verwijderd, anders schieten hieruit terug nieuwe planten.
Behandeling: Jonge planten kan je nog redelijk gemakkelijk met de hand verwijderen. Gebruik een tuinvork om de grond los te maken, zodat je de penwortel volledig kan verwijderen. Een rozet in een gazon kan je ook met een scherp mesje uitsnijden en verwijderen. In gazons kun je een selectief middel gebruiken dat het gras spaart. Omdat paardebloemen veel reserves hebben in hun penwortel moet je een sterk middel gebruiken (Edialux  Silvanet Garden).

Paarse dovenetel = Lamium purpureum

Een éénjarig onkruid dat sterk lijkt op brandnetel, maar niet steekt. Het is geen bijzonder agressief onkruid en kan gemakkelijk worden geschoffeld of uitgetrokken met de hand.
Behandeling:  Verwijder dit onkruid met de hand zodra je het ziet. Schoffelen is één van de beste manieren om dit éénjarige onkruid te verwijderen en moet worden uitgevoerd bij droog weer.

Ridderzuring = Rumex obtusifolium

Dit overblijvend onkruid wordt meestal gevonden in weilanden, maar komt ook voor in de tuin, groeit in de borders en in nieuw ingezaaide gazons. Gelukkig overleeft Ridderzuring zelden het regelmatig maaien van het gras. Ridderzuring moet worden verwijderd voor het aanleggen van nieuwe gazons. Rumex obtusifolium komt vooral voor op kalkrijke gronden, en heeft bruine, vertakte wortels. Als een klein stukje van de wortel wordt achtergelaten in de grond zal het hergroeien. Als deze plant ergens in je tuin verschijnt, kan je hem best direct verwijderen.
Behandeling: Jonge planten kan je nog redelijk gemakkelijk met de hand verwijderen. Gebruik een tuinvork om de grond los te maken, zodat je de vlezige wortel volledig kan verwijderen. Bij regelmatig maaien zal 99% van de planten verdwijnen.

Straatgras = Poa annua

Dit éénjarig onkruid verspreidt zich meestal via zaad. Straatgras komt voor in bijna alle gazons. Straatgras vormt heel snel en het hele jaar door bloemen waardoor Straatgras zich snel kan verspreiden via zaad. Hierdoor kan het in bloemperken, borders en verhardingen een echte overlast vormen.
Behandeling:  Verwijder dit onkruid met de hand zodra je het ziet, vooral als het in het gazon staat.  Schoffelen is één van de beste manieren om dit éénjarige onkruid te verwijderen en moet worden uitgevoerd bij droog weer.

Veldzuring = Rumex acetosa

Deze overblijvende plant verspreidt zich door kruipende wortels. De bladeren zijn langwerpig en hebben voetslippen die in tweeën gespleten zijn. Ze zijn gerekt-pijlvormig en gaafrandig. Veldzuring vormt rood-oranje bloemen en bloeit van mei tot juni. Hij groeit het beste op zure grond, maar kan gemakkelijk verwijderd worden. Hierdoor vormt veldzuring niet echt een probleem in de tuin.
Behandeling: Het kan gemakkelijk verwijderd worden en moet uitgetrokken worden voordat het kan bloeien en zaden vormen. Verwijder dit onkruid met de hand of schoffel zodra je het ziet.

Vogelmuur =  Stelleria media

Vogelmuur is een éénjarig onkruid dat een dichte mat vormt die andere planten kan verstikken. De snelgroeiende, slappe stengels vormen wortels overal waar ze de grond raken. Het zaad kan meerdere jaren wachten in de grond en direct ontkiemen wanneer de grond wordt bewerkt. De kleine witte bloemen zijn zichtbaar van februari tot november. Dit onkruid kan zich zeer snel verspreiden, vooral als de grond droog is.
Behandeling: Verwijder dit onkruid met de hand zodra je het ziet. In een jong gazon kan dit onkruid nog voorkomen, eens het gazon gevormd is en dichtgegroeid verdwijnt het onkruid vanzelf.  Schoffelen is één van de beste manieren om dit éénjarige onkruid te verwijderen en moet worden uitgevoerd bij droog weer.

Wikke = Vicia sepium

Deze overblijvende plant verspreidt zich door zaden en kruipende wortels. Wikke groeit in struiken en hagen, en bloeit met paars-blauw gevlekte bloemen van juni tot augustus. Wikke wordt geteeld als groenbemester door boeren. De wortels bevatten bacteriën die stikstof uit de lucht opnemen en vastleggen.
Behandeling: Verwijder het onkruid zodra je het ziet.  Steek bamboestokken in de grond en de wikke zal zich rond de stok wikkelen. Hierdoor wordt ze gemakkelijker te bestrijden en overgroeit ze geen andere planten.

Wilgeroosje = Chamerion angustifolium

Wilgeroosje is een overblijvend onkruid en verspreidt zich door zaden en kruipende, vlezige witte wortels. De zaden worden met de wind meegevoerd uit rechtopstaande zaaddozen. Bloeit van juli tot september met diep rose-roze bloemen.
Behandeling: Het kan gemakkelijk verwijderd worden en moet uitgetrokken worden voordat het kan bloeien en zaden vormen. Verwijder dit onkruid met de hand of schoffel zodra je het ziet.

Witte dovenetel = Lamium album

Een éénjarig onkruid dat sterk lijkt op brandnetel, maar niet steekt. Het is geen bijzonder agressief onkruid en kan gemakkelijk worden geschoffeld of uitgetrokken met de hand. Van april tot augustus worden witte bloemen gevormd in de oksels van de bovenste bladeren. Dit onkruid verspreidt zich via zaad.
Behandeling: Verwijder dit onkruid met de hand zodra je het ziet. Schoffelen is één van de beste manieren om dit éénjarige onkruid te verwijderen en moet worden uitgevoerd bij droog weer.

Zevenblad = Aegopodium podagraria

Dit overblijvend onkruid verspreidt zich via zijn diepe wortels en soms door zaad. Zevenblad is een echte nachtmerrie. Men moet zicht volledig toeleggen op het verwijderen van dit onkruid en het vraagt toewijding, constante waakzaamheid en volharding. De witte bloemen worden geproduceerd van mei tot juli. Zevenblad komt vaak voor in (wilde) haagkanten.
Behandeling: Probeer zoveel mogelijk wortels te verwijderen. Handhaving van een gezond gazon, verticuteren, beluchten, voeding en bekalken in het najaar zal helpen om dit onkruid tegen te gaan.  Zevenblad houdt van een zure grond, jaarlijks bekalken verdrijft het onkruid. Regelmatig het gazon maaien put het zevenblad uit en het zal zo na verloop van tijd verdwijnen. Een chemische bestrijding heeft een zeer kort effect. Vanuit de wortels groeit de plant terug op en zal nauwelijks hinder ondervinden van de uitgevoerde bestrijding.

Terug naar


Informatieoverzicht

Delen