2019

Op dit moment hebben wij geen events gepland staan.

| Op dit moment bieden wij geen kamerplanten aan. Hebt u vragen over de beschikbaarheid van planten dan beantwoorden wij deze graag per mail. Dit geldt ook voor offertes van plantenlijsten.

NUTTIGE INFORMATIE

Hoe moet ik mijn orchidee snoeien en onderhouden?

Informatie


Snoei en onderhoud orchidee (momenteel niet leverbaar)

Orchideeën zijn er in verschillende soorten, dus zijn er ook verschillende methodes van snoeien en onderhoud.

Er zijn orchideeën met schijnknollen zoals Cymbidium, Cambria, Zygopetalum, Oncidium, Dendrobium en Cattleya.

Deze orchideeën hebben een groeiseizoen gevolgd door een rusttijd die enkele weken tot maanden duurt. In hun oorspronkelijke habitat valt die rusttijd samen met de droge tijd. Bij ons wordt die droogte vervangen door de winter: de orchidee stopt met groeien tot de dagen in het voorjaar weer langer worden.
Orchideeën in rust dien je droog te houden, enkel als de schijnknollen verschrompelen moet je wat water geven. In deze bovengrondse schijnknollen slaan sommige orchideeën voedsel en vocht op. Deze soorten kunnen na ongeveer 6-9  maanden opnieuw gaan bloeien. Op de nieuwe schijnknol groeien één of meerdere nieuwe scheuten. Als de nieuwe bloemstengels zichtbaar zijn kun je meer water geven.

Orchideeën hebben zoveel mogelijk licht nodig, maar houden niet van de verwarming die oververhitting en uitdroging veroorzaakt.
Na de bloei snijd je de uitgebloeide tak in zijn geheel weg en kun je eventueel overpotten. Hiervoor bestaat speciale potgrond voor orchideeën: Dcm Ecoterra Orchideeën.

Meer informatie over speciale potgrond voor orchideeën.

Phalaenopsis orchideeën hebben geen schijnknollen, maar dikke, sappige bladeren en wortels waarin de plant zijn vocht kan bijhouden.

orchidee Zygopetalum snoeien

Afbeelding: Orchidee.

Orchideeën snoeien

Om de Phalaenopsis opnieuw in bloei te krijgen, is het nodig de uitgebloeide bloemtak boven het derde ‘oog’ af te knippen. Het is ook mogelijk de gehele tak weg te knippen, er kan dan vanuit een bladoksel een nieuwe tak groeien. Na zes maanden kan de orchidee weer bloeien.
Zet de orchidee na het afknippen op een wat koelere plaats neer en geef hem minder water. Door de ‘koeling’ wordt de vorming van nieuwe bloemtakken gestimuleerd. Na ongeveer twee maanden kan de orchidee weer terug gezet worden op de oude plaats en mag hij weer iets meer water krijgen.

Terug naar


Informatieoverzicht

Delen