2019

Op dit moment hebben wij geen events gepland staan.

| Op dit moment bieden wij geen kamerplanten aan. Hebt u vragen over de beschikbaarheid van planten dan beantwoorden wij deze graag per mail. Dit geldt ook voor offertes van plantenlijsten.

NUTTIGE INFORMATIE

Cactussen, de kamerplanten zonder zorgen. Cereus, Opuntia, Euphorbia, Echinocactus, etc.

Informatie


Cactussen (momenteel niet leverbaar)

BEN JE EEN CACTOFIEL ?

Het begint met één cactus, dan komt er nog eentje bij, en dan ben je vertrokken.

Proficiat! Je bent nu officieel een CACTOFIEL geworden, een liefhebber van cactussen.

Cactussen zijn weer helemaal ‘in’. Dat ze sterk zijn en gemakkelijk een gietbeurt kunnen overslaan heeft hier zeker mee te maken. Bovendien is er een enorm uitgebreid sortiment te verkrijgen in soorten, vormen, bloemkleuren en groottes. Er bestaan meer dan 2000 soorten en nog vele hybriden.

Algemene verzorging

De meeste cactussoorten zijn afkomstig uit Noord en Zuid Amerika en leven daar onder zeer droge omstandigheden. In plaats van bladeren hebben cactussen doornen.
Cactussen hebben voorkeur voor een lichte standplaats, rechtstreekse zon wordt goed verdragen, behalve bladcactussen die staan liever op een donkere plek.

Cactussen hebben een substraat (Dcm Ecoterra voor Cactussen) nodig dat goed doorlatend en luchtig is, zodat de grond het water goed opneemt en het overtollige water goed afgevoerd kan worden. Zo niet dan zullen de cactussen gaan rotten.

Echinocactus grusonii
Afbeelding: Echinocactus grusonii (Tenerife).

Cactussen in kleine potten moet je ieder jaar verpotten en cactussen in grote potten om de 2 à 3 jaar. De rustperiode is van november tot maart, in deze rustperiode hebben de meeste soorten een temperatuur nodig tussen de 8 en 12 graden. In deze periode kun je beter geen water geven. Sommige soorten hebben toch een beetje water nodig en zullen wat koeler of warmer moeten overwinteren.

De bloei is meestal in het voorjaar (april tot eind juni), in deze tijd moet je oppassen voor verbrandingsgevaar bij teveel en felle zonneschijn. De groeiperiode is na de bloei van de cactussen, in deze tijd hebben ze veel ventilatie, licht en zon nodig bij een temperatuur van 20 tot 30 graden.

Water geven

Water geven is een van de belangrijkste zaken bij cactussen. Het beste is natuurlijk regenwater dat ook niet te koud mag zijn. Indien geen regenwater aanwezig is laat je kraanwater enkele
dagen in een gieter staan, zodat het op kamertemperatuur kan komen. Cactussen mogen nooit natte voeten hebben, overtollig water altijd verwijderen. Een algemene regel is dat je pas weer water geeft als de kluit weer droog is.

De meeste cactussen groeien in de zomer en gaan in de winter in rust. Tijdens de rustperiode (november tot maart) wordt geen of weinig water gegeven. Ze moeten dan op een koele maar vorstvrije plaats staan (garage, berging).
Cactussen hebben deze rustperiode absoluut nodig om bloemknoppen te kunnen vormen.

Cactussen die in de woonkamer of serre overwinteren bij hogere temperaturen, hebben éénmaal in de maand een beetje water nodig. Vanaf maart mag je de cactussen een klein beetje water geven (benevelen met een plantenspuit). Als de eerste bloemknoppen verschijnen kun je langzaam wat meer water geven. In de zomer bij zeer warm en zonnig weer eens per week water geven, het beste is dan vroeg in de morgen of laat in de namiddag.

Maar let op! Pas water geven als de cactusaarde helemaal opgedroogd is, bij twijfel geen water geven.

cactus bloeiend
Afbeelding: geënte cactus.

Meststoffen voor cactussen

Voeding voor cactus is anders dan gewone kamerplantenvoeding: Dcm vloeibare meststof voor cactussen & vetplanten bevat minder stikstof en meer kalium.
Cactussen hebben minder stikstof en meer kalium nodig, de planten moeten niet snel groeien maar wel rijk bloeien.

Licht, lucht en warmte

Cactussen hebben graag een lichte tot zeer lichte standplaats en houden van veel frisse, droge lucht. Ze hebben het graag warm tot zeer warm. Vele soorten kunnen in de zomer gerust op het terras. Ze moeten wel beschermd worden tegen teveel regen.

Meer informatie over succulenten en vetplanten en tropische planten met een caudex.

Terug naar


Informatieoverzicht

Delen