2019

Op dit moment hebben wij geen events gepland staan.

| Op dit moment bieden wij geen kamerplanten aan. Hebt u vragen over de beschikbaarheid van planten dan beantwoorden wij deze graag per mail. Dit geldt ook voor offertes van plantenlijsten.

NUTTIGE INFORMATIE

Amaryllis of Hippeastrum geeft kleur in huis in de winter.

Informatie


Amaryllis, leuk om te weten (momenteel niet leverbaar)

De naam Amaryllis komt uit de Griekse mythologie. Amaryllis was een verlegen meisje dat verliefd werd op de herder Alteo. Alteo was zo sterk als Hercules en zo mooi als Apollo. Alteo had echter enkel oog voor bloemen en niet voor de mooie Amaryllis. Zijn diepste wens was een bloem te zien die niemand anders ooit had gezien.

Ten einde raad consulteerde Amaryllis het orakel van Delphi. Die gaaf haar een gouden pijl en volgende raad: Amaryllis moest elke nacht in maagdelijk wit gekleed voor Alteo’s deur een liefdesspreuk opzeggen. Terwijl ze dit deed moest ze haar hart doorboren met de gouden pijl. Dit moest ze blijven herhalen tot er iets zou gebeuren.

Nacht na nacht vloeide het bloed van het verliefde meisje over de grond voor Alteo´s huis. De 30e nacht ontsproot er een vuurrode bloem uit het bloed van de mooie Amaryllis. Amaryllis riep Alteo en toonde de bloem. De bloem die niemand anders ooit had gezien. Eindelijk beantwoorde de herder Amaryllis liefde.

Soorten Amaryllis

Het geslacht omvat ongeveer 70 tot 75 soorten en meer dan 600 hybriden en cultivars. De soorten komen van nature voor in de subtropische gebieden van Mexico en de Caraïben tot in het noorden van Argentinië.

Kleuren en types Amaryllis

De verkrijgbare kleuren zijn rood, rosé-kleurig, donkerroze, wit, oranje, geel en bleekgroen met variaties hierop met verschillende gekleurde strepen en randen op de bloembladeren. Sommige bloemen hebben uniforme kleuren of patronen op alle zes de bloembladeren terwijl anderen meer uitgesproken kleuren hebben op de bovenste bloembladeren in vergelijking met de onderste bloembladeren.

Er zijn vijf basistypen van Hippeastrum:

1) enkelvoudige bloem

2) dubbelvoudige bloem

3) miniatuur

4) cybister

5) trompet

Amaryllis
Afbeelding: Amaryllis.

Verzorging van Amaryllis

Amaryllis houdt van een normale kamertemperatuur en voldoende licht. Matig water geven is het advies, Amaryllis is gevoelig voor teveel water, dit geeft wortelafsterving. Tijdens de bloeiperiode heeft de plant meer water nodig, vanwege de grote bloemen. Je kunt de bloemen ook als snijbloem gebruiken.

Na de bloei

Je mag na de bloei voorzichtig water blijven geven totdat de bladeren geel worden. Laat ze afsterven en houdt daarna de bol en de grond droog totdat de groei opnieuw begint. Een minimumtemperatuur van 13-16°C is aan te bevelen. Jaarlijks verpotten is niet nodig, maar vervang wel de bovenste laag grond, voordat er weer met watergeven wordt begonnen.

Meer informatie over kamerplanten.

Terug naar


Informatieoverzicht

Delen