2024

Op dit moment hebben wij geen events gepland staan.

| Bezoek ons plantencentrum en laat u verrassen door ons sortiment tuinplanten. Vanaf heden beschikken wij over een leveringsservice! Neem contact op over de mogelijkheden.

NUTTIGE INFORMATIE

Hoe snoei ik mijn rozen? Wanneer kan ik mijn rozen snoeien?

Informatie


Snoei van rozen

Wat is snoeien eigenlijk? Dat antwoord is nog gemakkelijk. Maar waar moeten we snoeien? En wanneer snoeien? En waarom snoeien?

Je moet je rozen snoeien om verschillende redenen:

  • Om de bloei te verbeteren: een juiste snoei geeft meer en grotere bloemen. Zeker voor grootbloemige rozen die je als snijroos wilt gebruiken, een juiste snoei levert je grote bloemen op met lange, stevige stengels.
  • Om planten gezond te houden: door de snoei verwijder je beschadigde of zieke delen van de plant. Het zorgt voor een plant met een open structuur die beter opdroogt en zo minder vatbaar is voor ziektes.
  • Om je rozen binnen de perken te houden: zonder snoei kunnen sommige rozensoorten té geweldig uitbreiden. Snoeien zorgt ervoor dat rozenstruiken compact blijven en houdt de bloemen op oogniveau voor een maximaal genot.
  • Om de groei te sturen: snoei houdt niet enkel de rozenstruik binnen de perken, je kunt de groei ook echt sturen. Een mooi voorbeeld hiervan is het leiden van een klimroos over een pergola of rekje tegen de muur.

Snoeigereedschap

Voordat je begint te snoeien, heb je het juiste materiaal nodig:

Stevige handschoenen: Zoals je wel weet, hebben rozen scherpe doornen. Kies daarom handschoenen die niet gemakkelijk doorboord worden maar toch flexibel zijn.
Handsnoeischaar: Dit is je belangrijkste werktuig. Kies niet voor het het goedkoopste model, maar koop kwaliteit. Het is belangrijk dat het mes goed snijdt, zodat er een mooie, rechte snijwonde achterblijft. Een slechte snoeischaar laat een rafelige wonde achter die gemakkelijker geïnfecteerd geraakt.

handsnoeischaar rozen snoeien

Afbeelding: handsnoeischaar.

Takkenschaar: Een snoeischaar met lange handvaten zodat je gemakkelijker dikke takken kunt doorknippen.

rozen snoeien takkenschaar

Afbeelding: takkenschaar.

Snoeizaag: Deze zaag is noodzakelijk voor het verwijderen van oude houtige takken of dood hout. Het beste model is inklapbaar met een gebogen blad.

snoeischaar rozen snoeien

Afbeelding: snoeizaag.

3 snoeimethodes

We delen de snoei in in 3 verschillende snoeimethodes. Je kunt best een combinatie van deze 3 methodes gebruiken:

Uitdunnen: Hierbij wordt een tak volledig weggehaald. Ofwel tot op een andere tak ofwel tot aan de basis van de plant. Deze snoeiwijze resulteert niet in sterke groei. Het levert een open plant op met meer licht vanbinnen.

Terugsnoeien: Terugsnoeien tot op een oog, stimuleert dit oog om te groeien. Alle energie wordt naar dit oog en misschien één of twee onderliggende ogen geleid. Hierdoor kun je exact de richting van de groei bepalen. Snoei altijd terug op een naar buiten gericht oog, dit om een open plant te behouden.

Scheren: Deze drastische snoei is soms noodzakelijk. Je gebruikt een haagschaar om een gedeelte van de plant te snoeien. Het resultaat is een explosieve groei en een compacte, gevulde plant. Deze snoei wordt vooral gebruikt voor grote rozenperken, bodembedekkende rozen en rozenhagen.

haagschaar rozen snoeien

Afbeelding: haagschaar.

Wanneer rozen snoeien?

De algemene regel is:

Voor de winter:
Alle takken inkorten tot op een hoogte van 30 à 35 cm van de basis.

Voorjaar:
Alle takken inkorten tot op 10 à 20 cm boven de basis (dit is meestal net boven het derde buitenoog van onder geteld). Snoeien vóór de rozen weer uitlopen en nà de winter, de ergste wintervorst is voorbij en de eventueel opgelopen winterschade is duidelijk zichtbaar. Wanneer de rozenstruik dan goed gesnoeid wordt, moet er de rest van het jaar niet veel meer gedaan worden.

Stamrozen eveneens inkorten vanaf de ent (basis) tot op 10 à 20 cm (2-3 ogen).

Treurstamrozen hoeven niet gesnoeid te worden, enkel eventuele vormsnoei.

Zomer:
Regelmatig de uitgebloeide bloemen wegknippen tot op het tweede blad. Hierdoor krijgt je een onafgebroken bloei.

Opgelet! Vermijd snoei in het vroege najaar (september). Snoei stimuleert immers de groei. In het najaar kan de roos dan nog sterk beginnen groeien en nieuwe, jonge scheuten maken. Dit jonge gewas zal niet kunnen afharden en doodvriezen.

Geef de rozen na de voorjaarssnoei de eerste keer Dcm organische meststof voor rozen & bloemen. Strooi deze meststof rond de rozenstruiken en hark ze lichtjes in. Je kunt dit doen vlak voor een regenbui of je moet daarna water geven, zodat de meststof onmiddellijk opgenomen kan worden. Een tweede bemesting geeft je begin juli na de eerste bloei.

In onderstaande video kun je zien hoe je een struikroos moet snoeien:

Snoeien van grootbloemige rozen

Grootbloemige rozensoorten worden dikwijls geplant voor hun lange stelen met grote bloemen. Deze soorten kun je sterker terugknippen dan andere rozensoorten. Bij sterke snoei wordt de energie van de plant over minder takken verdeeld wat resulteert in grotere en betere bloemen.

Snoeien van grootbloemige rozen

Afbeelding: Rosa ‘Nostalgie’ grootbloemig.

De basisstappen voor het snoeien van grootbloemige rozen worden hier uitgelegd:

  • in de vroege lente wordt dood en beschadigd hout verwijderd

Winterbeschadiging is duidelijk zichtbaar in het voorjaar. De toppen van de takken zijn donkerbruin en zien er dood uit. Levende takken zijn groen. Wanneer je twijfelt kun je een stukje tak afknippen. Het binnenste van een dode tak is hard en bruin. Een levende tak is zachter en wit-groen vanbinnen. Een andere manier is het maken van een kleine inkeping in de schors. Is de tak groen eronder dan leeft hij nog. Is het hout hard en bruin eronder dan is de tak dood. Knip de dode takken en dode toppen volledig weg, zeker tot  in het gezonde levende hout.

  • wildscheuten verwijderen

Alle rozen worden geënt op een wortel van een andere roos. Dit zorgt voor een betere groei, resistentie tegen ziektes, … Scheuten die onder het entpunt groeien, zijn wildscheuten. Ze groeien zeer hard, vergen veel energie van de plant en maken geen bloemen.

geënte roos.

Afbeelding: geënte roos.

Een wildscheut heeft meestal veel doornen en een ander blad. Ben je niet zeker of het een wildscheut is of een nieuwe hoofdtak van de rozenplant dan wacht je enkele weken. Aan het blad, de groeihoogte en de bloem zul je zien of het een wildscheut is of niet.

Verwijder de wildscheut volledig. Soms komen ze echt uit de grond en kun je ze ook uittrekken.

In de lente gebeurt het soms dat een rozenstruik (de ent) is afgestorven, maar dat de wortel nog leeft. Deze zal dan massaal veel scheuten produceren en hard groeien. Je plant zal heel goed groeien en lange stevige scheuten vormen. Je denkt dat je een prachtige rozenstruik hebt, maar dat is niet zo. Er gaan geen bloemen gevormd worden en de struik moet verwijderd worden.

  • selecteer de bloemtakken

De gezondste takken zijn dikker en meestal felgroen. Oudere takken zijn bruiner en soms een beetje gerimpeld. De oudste takken kun je verwijderen om de plant te verjongen. Verwijder tevens de dunne en slappe takken. De overblijvende bloemtakken moeten gelijk verdeeld op de plant zitten. Probeer ook het centrum van de plant open (vrij) te laten. Snoei van kruisende takken die tegen elkaar schuren telkens één tak weg. Het eindresultaat moet een soort van kom zijn, gevormd door gezonde, sterke en groeikrachtige bloemtakken.

Probeer rond de 3 tot 5 goede, gezonde, sterke bloemtakken over te houden. Dit zal je een zomer van prachtige en overvloedige bloei opleveren.

  • snoei de bloemtakken terug

Snoei de oude bloemtak terug tot op een naar buiten gerichte knop. Snoei terug tot een 10 – 15 cm boven de grond. Na een strenge winter moet je misschien nog korter snoeien om gezond hout te vinden.

bloemtakken terugsnoeien.

Afbeelding: bloemtakken terugsnoeien.

Wanneer de eerste vorst de bladeren doet vallen, kun je een ‘opkuis’snoei toepassen. Knip met een haagschaar ongeveer 1/3 van de plant. Er zijn verschillende redenen waarom we dit aanraden:

  1. Door de wind gaan de takken heen en weer zwiepen. Hierdoor gaan ze zich door het schuren sterk beschadigen. Ook gaat de ent misschien beschadigd raken door sterke wind.
  1. Op de rozentakken overwinteren schimmelsporen in de winter. Hoe minder takken, hoe minder schimmelsporen.
  1. Voor het esthetische aspect. Een compact gesnoeide struik is properder en geeft een opgeruimde indruk voor het winterseizoen.

Snoeien van bodembedekkende rozen

Bodembedekkende rozen vragen niet veel snoei. Na de winter kun je de dode en beschadigde takken wegsnoeien.

Daarna snoei je de rozen bij met een haagschaar. Je verwijdert 1/3 van de roos zodat de groei van nieuwe scheuten wordt gestimuleerd.

Tijdens het bloeiseizoen kun je met een handsnoeischaar de uitgebloeide trossen verwijderen. Hierdoor gaat de energie gebruikt worden voor de herbloei en niet voor het produceren van zaad.

Snoeien van bodembedekkende rozen

Afbeelding: Rosa ‘The Fairy’ bodembedekkende roos.

Snoeien van kleinbloemige rozen

In het vroege voorjaar moet je alle beschadigd en dood hout verwijderen. Bij kleinbloemige rozen moet je niet slechts 3 takken overhouden, maar mag je de plant met een haagschaar in een bolvorm snoeien. Laat ongeveer de helft tot 1/3 van de plant staan.

snoeien van kleinbloemige rozen.

Afbeelding: snoeien van kleinbloemige rozen.

Daarna kun je met een snoeischaar snel het centrum van de plant een beetje openmaken. Ook wanneer op sommige plaatsen heel veel takken zitten, kun je best de zwakkere, dunne takken verwijderen.

De najaarssnoei verloopt hetzelfde als bij grootbloemige rozen.

Rosa 'Humanity' snoeien

Afbeelding: Rosa ‘Humanity’.

Snoeien van klimrozen

Meer informatie over het snoeien van klimrozen.

Uitgebloeide bloemen verwijderen

De meeste snoei gebeurd bij rozen die in rust zijn. Een belangrijke snoei gebeurd in de zomer en is nog niet besproken.

Het verwijderen van uitgebloeide bloemen is een continu proces dat de hele bloeiperiode doorloopt.

uitgebloeide bloemen verwijderen.

Afbeelding: uitgebloeide bloemen verwijderen.

Als een bloem is uitgebloeid, wordt ze teruggeknipt tot onder het eerste blad met 5 blaadjes. Hierdoor wordt de energie van de plant gehouden voor bloemproductie en niet voor zaadproductie.

  • Grootbloemige rozen moeten tak voor tak worden teruggesnoeid. Op deze manier blijft de roos er mooi uitzien, zal ze sneller herbloeien en langer blijven bloeien.
  • Bij kleinbloemige rozen is het een immense opdracht om elke tros bloemen apart af te knippen. Indien je dit teveel werk is, mag je ook met de haagschaar ineens alle bloemen verwijderen. Hierdoor ga je een periode zonder bloem hebben, maar het is beter dan niet snoeien.

Meer informatie over het planten van rozen.

Wij verkopen al onze rozen in pot, deze kun je vinden op de binnenafdeling onder het bord ‘ROZEN’.

Terug naar


Informatieoverzicht

Delen