2024

Op dit moment hebben wij geen events gepland staan.

| Bezoek ons plantencentrum en laat u verrassen door ons sortiment tuinplanten. Vanaf heden beschikken wij over een leveringsservice! Neem contact op over de mogelijkheden.

NUTTIGE INFORMATIE

Hoe overwinter ik mijn olijfboom?

Informatie


Overwinteren van de Olijfboom

In ons klimaat is een olijfboom in principe niet volledig winterhard. Maar hij is bestand tegen een beetje vrieskou en heeft dit eigenlijk ook elk jaar nodig

De winterhardheid kun je echter op 2 manieren beïnvloeden:

  • In de winter verplaatsen naar binnen (tuinhuis, garage, veranda, …). Dit gaat uiteraard enkel bij olijfbomen die in pot staan en niet zijn uitgeplant.
  • De juiste standplaats kiezen bij het uitplanten.

In de winter naar binnen verplaatsen

Een olijfboom verdraagt gemakkelijk vriestemperaturen tot ongeveer -5°C. Wordt de vrieskou nog erger dan gaat er een deel of alle blad afvallen.

Ook is het zo dat oudere en dikkere bomen beter bestand zijn tegen vorst. Zo kunnen grotere bomen, vanaf stamomtrek +20 cm, al tot -12 °C verdragen.

Je moet je olijfboom dus niet vóór de eerste nachtvorst binnenzetten. Je kunt hier gerust mee wachten tot het echt begint te vriezen. Sommige jaren ga je hem dan helemaal niet moeten binnenzetten.

Indien de temperatuur toch verder daalt en het serieus begint te vriezen, moet je opletten en met enkele zaken rekening houden:

  • Bij lichte vorst volstaat het om de boom tegen de zuidkant van een muur te zetten. Hierdoor wordt hij afgeschermd van de koude noord-oosten wind die dikwijls veel schade doet bij bladhoudende bomen en struiken.
  • Je kunt de pot volledig inpakken. De kluit mag immers niet teveel bevriezen, anders gaat de plant ook afsterven. Hiervoor bestaan verschillende mogelijkheden.
  • Indien je graag hebt dat de olijf zijn blad behoudt doorheen de winter, kun je ook de kruin inpakken. Zorg wel dat er nog verluchting aanwezig is, anders gaan schimmels je boom alsnog vernielen.
  • Indien dit mogelijk is kun je de olijf het beste in een koude kas, garage, tuinhuis of veranda zetten. Er staat wel degelijk ‘koude’, anders gaat de olijfboom in de winter al groeien en dit is niet de bedoeling. De bergplaats moet wel veel natuurlijk licht hebben, hierdoor valt bij veel mensen een tuinhuis of een garage al af. Een gevolg van het plotse temperatuur- en lichtverschil zal bladval zijn. Zo’n 20-30 % van het blad zal afvallen. Je moet je hierover geen zorgen maken, in het voorjaar schiet er snel terug nieuw blad tevoorschijn.

De juiste standplaats kiezen bij uitplanten

Uiteindelijk is het gemakkelijker om de olijfboom in de volle grond uit te planten, zowel voor de boom als voor jezelf.

Er zijn immers verschillende nadelen verbonden aan het houden van een olijfboom in pot:

  • Moeilijker om water te geven
  • Moet om de x aantal jaar overgepot worden (afhankelijk van de potgrootte en grootte en vorm van de boom)
  • Gevoeliger voor vorst
  • Gevoeliger voor wisselende omstandigheden
  • Vraagt veel meer werk en tijd

Al deze nadelen verdwijnen zodra de boom in volle grond wordt uitgeplant. Je moet dit natuurlijk wel op de juiste manier doen.

Je kunt na uitplanten de olijfboom niet meer verplaatsen wanneer het winter wordt. Dit kun je oplossen door de juiste standplaats te kiezen voor je olijfboom. Zeker bij een olijfboom is dit van cruciaal belang aangezien hij eigenlijk niet volledig winterhard is.

Waar moet hij dan wel staan? Enkele voorwaarden voor de ideale standplaats van een olijfboom:

  • Gericht op het zuiden (veel zon)
  • Beschut door muren of hoge hagen
  • Afgeschermd van veel wind en tocht, zeker in de winter
  • Geen natte grond

Vooral deze laatste voorwaarde is zeer belangrijk. De grootste vijand van olijfbomen is natte grond. Dit veroorzaakt zelfs grotere problemen dan vorst.

Meer informatie over het verpotten van een olijfboom, het snoeien van een olijfboom, het bijmesten van een olijfboom en het bijkalken van een olijfboom.

Terug naar


Informatieoverzicht

Delen