2024

Op dit moment hebben wij geen events gepland staan.

| Bezoek ons plantencentrum en laat u verrassen door ons sortiment tuinplanten. Vanaf heden beschikken wij over een leveringsservice! Neem contact op over de mogelijkheden.

NUTTIGE INFORMATIE

Mijn Taxus baccata-haag verkleurt bruin, wat is dit en wat kan ik hier tegen doen?

Informatie


Bestrijding van bruinverkleuring bij Taxus baccata

Taxus is een ideale haagplant. Hij verdraagt uitstekend snoei, is niet gevoelig voor ziekten en plagen, is groenblijvend en wordt daarom ook zeer veel aangeplant. Er is één ding waar Taxus niet tegen kan: teveel water.

Een Taxus die langere periodes in vochtige grond staat krijgt bruine toppen en een roestbruine kleur over de gehele plant. Als de grond niet snel genoeg opdroogt zal de Taxus geheel afsterven. De wortels zijn zeer gevoelig voor wateroverlast en sterven snel af door zuurstofgebrek.

Ook de bodemstructuur speelt een grote rol, Taxus vereist een goeddoorlatende grond. Het water moet na een regenbui vlot kunnen wegsijpelen naar diepere grondlagen, zodat de wortels snel terug zuurstof krijgen. Bij structuurbederf langs verhardingen, lager gelegen plaatsen, plaatsen met ondoordringbare lagen is dit niet het geval en zal Taxus niet kunnen groeien.


Afbeelding: Taxus baccata haag.

Oplossing

Voorkomen is beter dan genezen! Laat bij twijfel over de grondstructuur je tuin omspitten met een kraan om storende lagen te breken. Zorg vooral langs verhardingen voor een luchtige, vruchtbare grond. Dus stabilisé, geel zand, beton etc. verwijderen en zwarte grond aanvoeren. Wij adviseren om bij het planten een bodemverbeteraar (Dcm Vivimus Universeel) te mengen met de bestaande grond. Voor extra drainage kun je Dcm lavakorrel 0-3 mm mengen met de bestaande grond ( 20kg/5 lengtemeter). Dcm beendermeel kun je strooien voor bevordering van de wortelgroei. Zo zorg je ervoor dat de plant voldoende organische stof en meststoffen heeft voor een goede start. Later kun je Dcm organische meststof voor hagen, taxus & coniferen strooien als onderhoudsbemesting voor een goede groei en bladkleur.

Heb je al een Taxus haag staan met de bekende problemen, dan kun je plaatselijk de planten verwijderen en vervangen en de grond verbeteren zoals hier bescheven. Als extra hulp voor het draineren kun je met een grondboor gaten boren naar diepere grondlagen in de grond. Deze opvullen met kiezel of zand zorgt voor een goede afvoer van water.

Schade van Taxuskever

Een taxuskever berokkent op zich weinig schade aan de tuin, op wat ronde happen uit blaadjes na. Maar de larven zijn van een heel ander slag. De vrouwtjes van de taxuskever kunnen eieren leggen zonder te paren, tot 500 stuks, verspreid in de bodem. In de zomer beginnen de larven aan hun vraat, eerst de fijne worteltjes, en naarmate ze groeien ook dikkere wortels tot de wortelhals van planten toe.

Als ze zich op je Taxus of rhododendrons storten, is het hek van de dam. Overigens beperken ze zich niet tot struiken, ze knagen ook aan de wortels van allerlei vaste planten zoals Heuchera, Tiarella, Sedum… – de naam ‘taxus’kever is dus behoorlijk misleidend; ‘gegroefde lapsnuitkever’ is overigens een synoniem. Larven van taxuskevers zijn een nachtmerrie voor een tuinier. Ze zien er bovendien onsmakelijk uit, een beetje zoals engerlingen, maar dan in het klein: 1 cm lang, krom, roomwit met een oranjebruine kop en zonder pootjes. De eerste tekenen van vraat zijn vergeling van de bladeren en verwelking. Als je er niet snel bij bent, is het afgelopen met die prachtige haag of struik, die je al tientallen jaren met veel liefde hebt vertroeteld. De larven vreten de wortels af en de Taxus kan bruin worden en afsterven. De volwassen kevers vreten aan de bladeren.

Tip: Zijn er opvallend veel ronde hapjes uit de bladeren van de schoenlappersplant (Bergenia) of Primula gebeten, wees dan op je hoede: hier is de taxuskever aan het werk!

Bij aantasting door Taxuskever moet je de kevers én de larven behandelen.

Behandeling

De kevers kunnen van mei-september behandeld worden met Edialux Insecticide 10 Me. Herhaling om de 14 dagen is aan te bevelen.

Of milieuvriendelijk behandelen met:

DCM Kraussi-Guard®

Deze minuscule, insectenparasiterende aaltjes (Steinernema kraussi) kunnen ingezet worden ter bestrijding van de larven van de taxuskever in de siertuin. Ze dringen hun gastheer binnen via natuurlijke openingen en een meegedragen bacterie doodt de larve.
De aaltjes voeden zich met de dode larve, onder de grond. Het klinkt misschien niet zo smakelijk, maar het is wel een bijzonder efficiënte en milieuvriendelijke manier om van die vraatzuchtige taxuskeverlarven af te geraken. Bovendien is het onschadelijk voor de andere dieren in je tuin die larven eten, bijvoorbeeld mollen. Toepassingsperioden april-mei en augustus-september, bij een minimale bodemtemperatuur van 13°C.

Hoe gebruiken?

Met een prepaid box DCM Kraussi-Guard® bestel je zo maar even 5 of 50 miljoen aaltjes, goed voor 10 tot 100 m². Hoe gemakkelijker de nematoden in de grond kunnen binnendringen, hoe efficiënter ze hun werk doen: haal de bladeren en plantenresten weg op de plek waar de larven actief zijn. Wacht tot het in de bodem minstens 6°C is. Los de volledige inhoud van de verpakking op in water en doe de oplossing (deels) in een gieter. Vul aan tot 10 liter (voor 10 m²), en schud regelmatig met de gieter, zodat de aaltjes niet naar de bodem zakken. Kies een bewolkte of regenachtige dag uit. Besproei er de bodem mee; maak de bodem wel eerst goed vochtig en houd hem ook de weken daarna vochtig. De meest succesvolle periode om de larven van de taxuskever te bestrijden is augustus-september, en in tweede instantie april-mei, wanneer de kleine, gevoelige larven tot net onder het oppervlak komen.

Tip: Verpot je kuipplanten zeker elke 2 jaar en controleer de potgrond grondig op larven; ook daar kan het gevaar zitten.

Terug naar


Informatieoverzicht

Delen