2015

Op dit moment hebben wij geen events gepland staan.

| Donderdag 5 mei (Hemelvaart) zijn wij open van 10u tot 16u. Graag tot dan!

NUTTIGE INFORMATIE

Mijn Taxus baccata-haag verkleurt bruin, wat is dit en wat kan ik hier tegen doen?

Informatie


Taxus is een ideale haagplant. Hij verdraagt uitstekend snoei, is niet gevoeilg voor ziekten en plagen, is groenblijvend en wordt daarom ook zeer veel aangeplant. Er is één ding waar Taxus niet tegen kan: teveel water.

Een Taxus die langere periodes in vochtige grond staat krijgt bruine toppen en een roestbruine kleur over de gehele plant. Als de grond niet snel genoeg opdroogt zal de Taxus geheel afsterven. De wortels zijn zeer gevoelig voor wateroverlast en sterven snel af door zuurstofgebrek.

Ook de bodemstructuur speelt een grote rol, Taxus vereist een goeddoorlatende grond. Het water moet na een regenbui vlot kunnen wegsijpelen naar diepere grondlagen, zodat de wortels snel terug zuurstof krijgen. Bij structuurbederf langs verhardingen, lager gelegen plaatsen, plaatsen met ondoordringbare lagen is dit niet het geval en zal Taxus niet kunnen groeien.
Indien er typische maanvormige hapjes uit de bladranden zijn gevreten kan er sprake zijn van een aantasting van Taxuskever. Doordat de larven de wortels afvreten kan de Taxus bruin worden en afsterven. De volwassen kevers vreten aan de bladeren.

Oplossing

Voorkomen is beter dan genezen! Laat bij twijfel uw tuin omspitten met een kraan om storende lagen te breken. Zorg vooral langs verhardingen voor een luchtige, vruchtbare grond. Dus stabilisé, geel zand, beton etc. verwijderen en zwarte grond aanvoeren. Wij adviseren om bij het planten een bodemverbeteraar (Dcm Vivimus Universeel) te mengen met de bestaande grond. Voor extra drainage kunt u Dcm lavakorrel 0-3 mm mengen met de bestaande grond ( 20kg/5 lengtemeter). Dcm beendermeel kunt u strooien voor bevordering van de wortelgroei. Zo zorgt u ervoor dat de plant voldoende organische stof en meststoffen heeft voor een goede start. Later kan men Dcm organische meststof voor hagen, Taxus & coniferen strooien als onderhoudsbemesting voor een goede groei en bladkleur.

Heeft u al een Taxus haag staan met de bekende problemen, dan kunt u plaatselijk de planten verwijderen en vervangen en de grond verbeteren zoals hier bescheven. Als extra hulp voor het draineren kan men met een grondboor gaten boren naar diepere grondlagen in de grond. Deze opvullen met kiezel of zand zorgt voor een goede afvoer van water.

Bij aantasting door Taxuskever moet men de kevers én de larven behandelen.

Behandeling
De larven en jonge kevers kunnen vanaf half mei-half juli behandeld worden met Edialux Pychlorex Garden , de kevers kunnen van mei-september behandeld worden met Edialux Okapi Garden. Herhaling om de 14 dagen is aan te bevelen.

PychlorexGarden1kg

Afbeelding: Edialux Pychlorex Garden.

Terug naar


Informatieoverzicht

Delen