2015

Op dit moment hebben wij geen events gepland staan.

| Let op: Wintersluiting van maandag 18/12/17 tot en met vrijdag 5/1/18.

NUTTIGE INFORMATIE

Wat kan ik doen aan mijn zieke Buxus?

Informatie


Eén van de ziekten die op Buxus kan voorkomen is een schimmelaantasting. Deze Buxus ziekte is een aantasting door één schimmel, of een combinatie van schimmels.
Er komen 2 verschillende soorten schimmels voor op Buxus, de al langer gekende schimmel Volutella buxi en een nieuwere schimmel Cylindrocladium buxicola. Het is deze laatste schimmel die de meeste schade veroorzaakt.

Uit recent onderzoek is gebleken dat Calonectria pseudonaviculata de nieuwe naam is van de schimmel Cylindrocladium buxicola. De genetische variant Calonectria henricotiae bleek later een aparte soort te zijn die ook schade geeft.

De schimmelaantastingen treden vooral op bij warm, vochtig weer omdat de schimmels zich dan goed kunnen ontwikkelen. Buxus planten die in de schaduw staan en uit de wind krijgen als eerste de Buxus ziekte. Door regen of door dauw blijven ze langer nat en de schimmels grijpen hun kans. Een zonnige standplaats met wind kan problemen voorkomen.

Volutella buxi

Bij deze Buxus ziekte gaan in eerste instantie de bladeren oranjebruin verkleuren en verschrompelen. De afgestorven bladeren hebben een strokleurig uitzicht. Ze vormen opvallende plekken van geelverkleurende afstervende bladeren. Het begint meestal met één zijtak en de verkleuring begint bij de oudste bladeren. In dit stadium kunnen al roze sporenhoopjes worden aangetroffen op de twijgen en onderkant van het blad. Er is een insnoeringsplaats te vinden op de twijgen, waarboven het takgedeelte verkleurt en afsterft.

De schors van geïnfecteerde takjes is dood en kan gemakkelijk worden losgemaakt van het onderliggende hout. Dit onderliggende hout is grijs tot zwart verkleurd. De sapstroom wordt verhinderd zodat verwelking onvermijdelijk is. Uiteindelijk sterven geïnfecteerde takken af. Indien de planten niet behandeld worden voor deze Buxus ziekte, verspreid de schimmel zich en kan de volledige plant afsterven.

Behandeling van Buxus ziekten

Preventief behandelen met Edialux Cuprex Garden of Naturen Bordeauxse pap. Met dit preventief werkend middel al behandelen bij de aanvang van de hergroei in de lente. Vervolgens nog eens half mei, half juni en eind augustus. Snoeimateriaal ontsmetten na iedere snoeibeurt om verspreiding tegen te gaan.

Curatief behandelen met Compo Ortiva Plus. Dit middel werkt preventief én curatief en heeft een lange werking.

Compo Ortiva Plus
Afbeelding: Compo Ortiva Plus.

Het middel Fungistop Garden werkt preventief én curatief bij aantasting van Buxus door taksterfte (dit middel werkt ook tegen witziekte en roest).

Om te weten of je met Volutella te maken hebt, bestaat er een eenvoudige test. Een aantal verse, aangetaste takken licht bevochtigen en in een plastic zak steken. Deze zak goed afsluiten en enkele dagen op kamertemperatuur bewaren. Als het om Volutella gaat verschijnen aan de onderzijde van het blad lichtroze sporenhoopjes.

buxicola (Calonectria pseudonaviculata en Calonectria henricotiae)

Op de aangetaste bladeren ontstaan donkerbruine vlekken, vaak met een bleek centrum. Het meest typische beeld wordt gevormd door zwarte streepjes die op de takken in de lengterichting te voorschijn komen. Na verloop van tijd treed er bladval en taksterfte op. De aantasting kan snel en hevig optreden.

Behandeling

De Buxus behandelen met Edialux Eminent Garden, dit middel werkt voorkomend en genezend. Na één behandeling stopt de schimmelgroei en kan de Buxus beginnen herstellen. Bij ernstige aantasting is herstel niet mogelijk. Snoeimateriaal ontsmetten na iedere snoeibeurt om verspreiding tegen te gaan.

Edialux Eminent Garden
Afbeelding: Edialux Eminent Garden.

Het middel Fungistop Garden werkt preventief én curatief bij aantasting van Buxus door taksterfte (dit middel werkt ook tegen witziekte en roest).

In onderstaande video krijg je meer informatie over het gebruik van Edialux Eminent Garden:

Terug naar


Informatieoverzicht

Delen