2024

Op dit moment hebben wij geen events gepland staan.

| Bezoek ons plantencentrum en laat u verrassen door ons sortiment tuinplanten. Vanaf heden beschikken wij over een leveringsservice! Neem contact op over de mogelijkheden.

NUTTIGE INFORMATIE

De wortels van mijn gazon worden opgevreten door witte larven, wat is dit en wat kan ik hier tegen doen?

Informatie


Bestrijding van engerlingen

Wie ooit met engerlingen in z’n gazon zat, weet maar wat goed hoeveel schade die dikke larven van de kevers (waaronder de rozenkever, junikever, meikever, … ) kunnen aanrichten. Als volwassen kever doen ze, op wat geknabbel aan blaadjes na, maar weinig kwaad in de tuin, maar de larven zijn helaas wel bijzonder vraatzuchtig, en sommigen leven ook erg lang, voor ze tot het volwassen stadium komen.

Zo blijven de larven van de meikever tot 3 jaar onder de grond, en al die tijd eten ze plantenwortels – je kunt je wel voorstellen wat voor een schade ze aan een gazon kunnen aanrichten. Met hun tot 4 cm groot, roomkleurig, opgekruld lichaam, hun 3 paar poten en hun duidelijke kop met kaken zien de larven van de meikever er bovendien behoorlijk indrukwekkend uit. Ze doen zich tegoed aan de malse graswortels, met grote kale plekken als gevolg. Ze vangen is geen optie, ze zitten massaal in de wortelzone in het voorjaar en zomer en in diepere lagen in de winter. Gelukkig kun je engerlingen wel succesvol en milieuvriendelijk bestrijden, met insectendodende aaltjes of nematoden.

“Verwar engerlingen niet met emelten, de larven van langpootmuggen.  Die zijn slanker en niet gekromd, week en bruingrijs, hebben geen poten en je kan nauwelijks kop of staart herkennen – het verschil is groot.”
larve mei-kever (engerling
Afbeelding: larve mei-kever (engerling).

Bij gazons is de eerste vaststelling dat vogels je gazon overhoop zetten. Ze pikken de larven uit de grond samen met het mos en dode gras dat op de grasmat blijft liggen. Als je onder je gazon kijkt zie je vele larven. De wortels van het gazon zijn afgevreten en je kunt hele stukken gazon bij elkaar harken.

Behandeling

Milieuvriendelijk behandelen met:

DCM Heteri-Guard®


Afbeelding: prepaid box Dcm Heteri-Guard.

Deze insectenparasiterende aaltjes (Heterorhabditis bacteriophora) zijn minuscule wormpjes en heuse parasieten die het lichaam van de engerlingen binnentreden. Ze infecteren ze met bacteriën, waarna de larven verdoofd worden en sterven; de aaltjes voeden zich dan met het dode insect – ook dat is de natuur. Toepassingsperiode mei tot en met september en bij een minimale bodemtemperatuur van 13°C.

Hoe gebruiken?

De nematoden zitten niet homogeen verdeeld in de verpakking: gebruik daarom steeds de volledige inhoud van de verpakking

  1. Meng de inhoud grondig met 10 liter zuiver water tot het product volledig is opgelost
  2. Neem een gieter en een maatbeker, leng de oplossing aan om een aanbevolen dosis van 5 miljoen aaltjes per 10 m² te behalen

 

  • TIP Bij zware aantasting verdubbel je de dosis tot 1 miljoen aaltjes per m²
  • Toepassen bij bewolkt en/of regenachtig weer; minimale temperatuur voor doeltreffende werking bedraagt ± 13°C
  • Roer tijdens het toepassen regelmatig in de gieter om te vermijden dat de aaltjes naar de gieterbodem zakken
  • De bodem grondig bevochtigen en enkele weken vochtig houden (aaltjes overleven en bewegen zich voort in water)

Blijven er gaten in je gazon achter, na de behandeling tegen engerlingen? Herstel die dan zo snel mogelijk, met Dcm graszaad Riparo Plus, voor er zich onkruid op die plekken nestelt. Maak de ondergrond los met een hark en werk eventuele oneffenheden eerst weg met DCM Vivimus® Gazon. Is het een grote plek, strooi dan DCM Meststof Aanleg Gazon uit, voor een eerste basisvoeding. Na enkele weken geniet je alweer van een dicht, donkergroen gazon. Meer informatie over het herstellen van kale plekken in je gazon.

Terug naar


Informatieoverzicht

Delen