2024

Op dit moment hebben wij geen events gepland staan.

| Bezoek ons plantencentrum en laat u verrassen door ons sortiment tuinplanten. Vanaf heden beschikken wij over een leveringsservice! Neem contact op over de mogelijkheden.

NUTTIGE INFORMATIE

Beukenhaag Fagus sylvatica planten.

Informatie


Het planten van een beukenhaag

Beukenhaag is veruit de meest verkochte haagplant, dit omwille van het snelle resultaat met beuk en de lage prijs van de planten. Op onze kwekerij worden beukenplanten in grote getallen gekweekt van kleine plantjes (40-60 cm) tot grotere exemplaren van wel 3 meter. Op deze manier kun je goedkoop beuk planten, rechtstreeks van de kwekerij naar je tuin. Zelfs met de grotere planten heb je snel een mooie maar ook een betaalbare beukenhaag. Met planten van 1.50 tot 2 meter kun je snel vrij zitten en inkijk in de tuin beperken. De beukenplanten onder 100 cm worden verkocht in pakken van 25 stuks, boven 100 cm in pakken van 10 stuks. Er is sprake van haagbeuk en beukenhaag. Dit lijkt hetzelfde maar is het niet. De verschillende zijn redelijk opvallend én belangrijk. Meer informatie over het verschil tussen beuk en haagbeuk.

Plantperiode

Carpinus en Fagus zijn planten met blote wortel die in rust moeten zijn voordat ze kunnen worden gerooid en verplant. De plantperiode van deze planten is van november tot half april.


Afbeelding: Fagus sylvatica (groene beuk).

Plantafstand

Voor een mooie dichte haag worden meestal 5 planten per lopende meter gezet. Planten groter dan 150 cm worden om de 25 cm oftewel 4 per lopende meter gezet. Hiermee krijg je een haag die gemakkelijk en snel dichtgroeit en tussen de 30 cm à 50 cm breed wordt. De breedte kies je zelf en bepaal je door de snoei.

Transport

Je keuze is gemaakt, je weet welke soort haag je gaat kopen. Op naar het plantencentrum. Maar voor je vertrekt, lees je best even verder. Het planten of aanleggen van een tuin begint eigenlijk al bij het transport naar huis. Zeker bij bomen en hagen die met naakte of blote wortel worden verkocht, is het transport cruciaal. Deze MOETEN bedekt worden met een zeil of deken tijdens het transport. Als hier niet voldoende aandacht aan wordt besteed, kan je aanplanting al mislukt zijn voordat je goed en wel bent begonnen. Kijk hier voor de spelregels voor het aanplanten van je beukenhaag: spelregels-planten.

Carpinus betulus (haagbeuk).
Afbeelding: Carpinus betulus (haagbeuk).

Voorbereiding

Het schatten van het volume van planten is zeer moeilijk. Een voorbeeld: Als je 500 beukenplanten nodig hebt, lijkt dit zeer veel. Indien het echter over de maat 40/60 cm gaat, kan dit zelfs in de auto meegenomen worden. Heb je liever een grote maat, vb. 150/175 cm, dan voldoet een standaard aanhangwagen maar net.

Uitrusting aanhangwagen

Als het mogelijk is, kun je beter met een aanhangwagen of bestelwagen komen. Het gebeurt regelmatig dat klanten op de parking alle moeite van de wereld moeten doen om al hun planten in de auto gepropt te krijgen. Met alle gevolgen vandien, zoals gebroken takken en een zeer vuile auto. Indien je met een aanhangwagen komt, zijn er enkele zaken die je vooraf moet nakijken.

  •  Touw en/of spanbanden meenemen? Liefst wel, en liefst meerdere. Een lading moet je altijd goed vastmaken. Zowel naar veiligheid op de weg als naar het beschermen van de planten.
  • Zeil, plastiek of deken mee? Dit is belangrijk om de blote wortels van de planten te beschermen tegen uitdrogen.

Uitdrogen voorkomen

In het najaar en het voorjaar worden er veel hagen met blote wortel verkocht. De manier van transport van deze planten is cruciaal voor het slagen van de aanplanting. De blote wortels MOETEN beschermd worden tegen uitdrogen. Uitdrogen gebeurt voornamelijk door de wind. Deze wind is zeer schadelijk bij transport. Een wortel bestaat uit dikke wortels en fijnere wortels. Het zijn vooral de fijnere wortels die belangrijk zijn voor de plant. Deze zijn actief en zorgen voor de wateropname. Bij het uitdrogen zijn deze wortels ook het gevoeligst. Ze drogen, bloot op de aanhanger, op enkele minuten uit. Ik moet niet verder uitleggen wat de overlevingskansen van de planten dan nog zijn. Daarom is het zeer belangrijk om deze wortels af te dekken met een zeil, plastiek of een deken. Hierdoor zijn ze optimaal beschermd. Als wij klanten hierop duiden bij het afrekenen aan de kassa krijgen wij dikwijls verschillende argumenten:

  • Ik moet niet ver rijden.
  • Ik rij toch niet snel.
  • Maar ik ga ze direct planten.

Allemaal volledig naast de kwestie. Wortels drogen zeer snel uit en eens uitgedroogd zijn ze dood.

Planten op de aanhanger niet afgedekt = dode planten.

Thuis aangekomen

Eens thuis gekomen, moet je de planten met blote wortel nog enige nazorg geven. Ofwel direct planten, of voorlopig in een gat inkuilen (wortels bedekken met grond) of wegleggen in een schuur, garage of tuinhuis. Als de wortels maar niet blootgesteld worden aan wind en zon. In de tussentijd, voor je gaat planten, de wortels nat houden. Zo zijn de wortels voldoende beschermd.

Planten

Alle voorbereidingen zijn getroffen, je komt thuis met je beukenplanten en wilt beginnen planten. Maar hoe diep moeten die planten eigenlijk staan? Zal ik een draad spannen om ze aan vast te binden (toch wel veel werk)? Maak ik per plant een putje of maak ik een lange sleuf? Je kunt het beste een brede sleuf graven. Hierdoor hebben de wortels langs alle kanten losse grond en kunnen ze goed uitlopen. Maak de sleuf een spade breed, ongeveer 25 cm, en een spade diep. De bodem kun je best nog even loswoelen zodat de wortels gemakkelijk diep kunnen wortelen. Gebruik bij het planten altijd een bodemverbeteraar (Dcm Vivimus Universeel), deze moet je mengen met de bestaande grond. Hierdoor verkrijg je een betere structuur van de grond en extra meststof bij de wortels, zodat deze direct goed beginnen te groeien. Het effect van een bodemverbeteraar bij nieuwe aanplantingen mag je niet onderschatten. Door de inbreng van humus en meststoffen in de grond vlakbij de wortels gaat de plant een veel gemakkelijkere start hebben.

Plantdiepte

De plantdiepte kun je op de plant aflezen. Tot waar de plant op de kwekerij altijd in de grond heeft gezeten kun je gemakkelijk zien. De schors heeft een licht-oranje kleur in plaats van een donkerbruine. Dit licht-oranje stuk moet je terug in de grond planten.

Meer informatie over het planten van hagen.

Bemesting

Beuk heeft voldoende aan één bemesting met Dcm organische meststof voor hagen, Taxus en coniferen in het voorjaar. Dcm beendermeel is een fosfaatrijke meststof die je kan toedienen in de plantput. Fosfaat is een groeistimulans voor de wortels, waardoor de kans op een goede aanslag van de planten verhoogd wordt. Als je meststoffen strooit bij een beukenhaag kun je deze gewoon strooien aan de voet van de plant en lichtjes inwerken.

Water geven in droge periodes

Een algemene regel die je zeker in gedachten moet houden is dat je beter 1 keer veel water kunt geven, dan vele keren een beetje. Bij regelmatig toedienen van een beetje water wordt enkel de bovenste laag van de grond nat gehouden, dit is juist de laag waar veel water verdampt door de zon. De wortels van de plant gaan zich dan vooral in deze laag ontwikkelen en bij een droge periode niet in staat zijn dieper in de grond water te zoeken. De planten zijn hoofdzakelijk in de toplaag geworteld waar heel snel geen water meer voorradig is. Als je minder vaak water geeft (op de juiste manier), maar wel veel, dan kan dit water dieper doordringen. Hier wordt het water beter vastgehouden en ontwikkelen de wortels zich breder en dieper in de grond. Hierdoor kunnen ze langdurige droge periodes beter overbruggen.

Waarom aanbinden?

Een draad bij een haag is niet bedoeld om een rechte haag te krijgen. Het is bedoeld om de overlevingskansen van je haag te verhogen. Een juist geplante beukenplant moet zich nog vastzetten in de grond. Hij vormt nieuwe wortels en verankert zich zo in de grond. Als de planten redelijk lang zijn, gaan ze onder invloed van de wind heen en weer zwiepen. Hierdoor beweegt ook de stam en onder de grond ook de wortels een beetje. De nieuwe kiemworteltjes proberen zich vast te hechten in de grond maar breken gemakkelijk af als de plant beweegt. Hierdoor kan de plant niet op zoek naar water en naar voedingsstoffen. Hij gaat heel slecht groeien en misschien zelfs doodgaan. Een oplossing hiervoor is het aanbinden aan een draad. Dit is echter veel werk en moet met het juiste materiaal gebeuren. Nooit ijzerdraad of iets dergelijks gebruiken. Dit rekt niet mee en gaat vergroeien in de plant. Een eenvoudiger en snellere oplossing is het vastklemmen van de planten tussen 2 draden. Vóór het planten zet je de palen 4 à 5 meter uit elkaar. Je spant een draad over de volledige lengte en dán pas zet je de beukenplanten. De planten worden tegen de draad gezet. Na het aanvullen en afwerken van de aanplanting spant je een tweede draad. Hierdoor worden de planten geklemd tussen de twee draden en kunnen ze maar een beetje bewegen. Of je dit extra werk moet uitvoeren hangt van de grootte van de plant en de standplaats af. Voor grote planten (> 150 cm) en voor hagen op een windrijke plaats is dit toch aan te raden.

Snoeien

Meer informatie over het snoeien van een beukenhaag en het kiezen van de juiste haagplanten.

Terug naar


Informatieoverzicht

Delen